2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#városháza #egri közgyűlés #városfejlesztési kft

Közgyűlés Egerben: Városfejlesztés, étkezési díjak, a polgármester pedig elmegyógyintézetbe küldené a DK-sokat

Csarnó Ákos 2023.09.29. 07:32

Csak a szokásos, üléseztek a város képviselői.

Ismét összeült Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, 40 napirendi pontot tárgyaltak. Többek között szavaztak önkormányzati lakások elidegenítéséről, közétkeztetési rendelet módosításáról, a Kertész utcai Parkolóház megbízási szerződésének meghosszabbításáról, a Generali a Biztonságért Alapítvány közönségszavazásán elnyert SafeCross okoszebra és a Tinódi Sebestyén utcában Szent István király emlékoszlop létesítéséről is - tájékoztatott az egri önkormányzat a hivatalos közösségi oldalán.

 

Az ülés elején a képviselők kérdéseket intéztek Kovács Józsefhez, az Egri Rendőrkapitányság vezetőjéhez, melyek között szó volt a városban jelen lévő hajléktalan problémáról, a Felnémeten ismét megjelenő betörésekről, illetve a Vécsey-völgy után újabb Traffibox telepítésének lehetőségéről a Hajdúhegyre.

 

Orosz Lászlóné Ibolya (Fidesz-KDNP, frakcióvezető) javasolta, hogy az Egri Városfejlesztési Kft. olvadjon az Egri TISZK Nonprofit Kft.-be, és így az ottani ügyvezetőt, Takács Zoltánt bízzák meg az ügyevezéssel. A javaslatot a Közgyűlés elfogadta vagyis már októberben átkerülhet az Egri TISZK Nonprofit Kft.-hez a Városfejlesztési Kft.  A javaslatot Mirkóczki Ádám támogathatónak tartotta, de emlékeztetett, hogy vannak olyan pályázatok, melyekre önálló 1/1-es önkormányzati céggel lehet csak pályázni.

 

Az étkeztetési díjak beszedésében 5 millió forint kintlévőség van, ennek beszedése problémát okoz az EKVI-nek és az önkormányzatnak egyaránt. A nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés térítési díjának beszedésére, a szülőkkel való kapcsolattartásra a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság és az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye jogosult.

 

A képviselők az eredeti előterjesztésben foglaltakat, miszerint 15 nap után a szolgáltatás lemondottnak tekinthető, módosítottak, így végül megszavazták, hogy ha a 15 napos határidő alatt nem fizetik be és a 3 hónapos türelmi idő is letelik, csak a fizetés után jár az étkezés.

 

Az Egerből indult 25-45 év közötti fiatalok számára „Eger Reménysége” Díjat alapítanak, mely elismerés évente kétszer adományozható annak, aki egri vagy Egerhez kötődő és a művészetek, a tudomány, a sport vagy más területen kimagasló teljesítményt, eredményt, hazai és nemzetközi sikereket ért el.

 

2021. október 13-án az Eger, Kertész utcai – Csákány út kereszteződésében található parkolóház üzemeltetésére megbízási szerződés jött létre az EVAT Zrt.-vel. A szerződést 5 évvel hosszabbították meg és akár még napelemek is kerülhetnek az épület tetejére.

 

500 ezer forint támogatást ítéltek meg Szűcs Attila sakkozó részére a 2023-as Sakk Paralimpián való részvételének és a 2024. évi Paralimpiára történő felkészülési költségekhez való hozzájárulásként.

 

1 millió forint támogatást nyújt a város az Egri Városi Sportiskola versenyzőjének, Szeles Bálintnak, aki a budapesti Atlétikai Világbajnokságon 110 méteres gátfutásban állt rajthoz.

 

A bérlők összesen négy, a Kossuth Lajos utcában és a Dobó utcában található üzlethelyiség esetében jelezték vételi szándékukat az önkormányzat felé, erről is tárgyalt a testület, mely végén a kéréseket elutasították.

Mirkóczki Ádám polgármester élesen bírálta a Demokratikus Koalíciót amiatt, hogy hírbe hozták a Kínába kiutazó delegációkat azzal, hogy akkumulátor gyár Egerbe telepítéséről tárgyalnának, és a Gyurcsány-korszakot is elítélte, mert bezáratta az OPNI-t, (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet), ahová az előbbi feltételezés helyi kiagyalóinak van helye szerinte.

Az Eger Szent István Városrész Fertálymesteri Testülete a Tinódi Sebestyén utcában köztéri emlékoszlop létesítését kezdeményezte, mely a tér névadójának Szent István királynak és családjának állít emléket. A tervezett köztéri műalkotás a harangláb közelében, az odavezető sétány mellett kerül felállításra, az öntött bronz szobor alkotója Tölgyesi Poós Anna és Poós László szobrászművészek.

 

Az Egri Bor Ünnepe rendezvényhez plusz 4 millió forinttal, míg a Heves Vármegyei Sportmúzeum 30 éves jubileumához 1,5 millió forinttal járul hozzá Eger.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló