2024. május 27., Hella

Eger ügye

#egerplusz #eger #kiállítás #virág

Ismét magyar nemesítésű egynyári virágokban gyönyörködhetünk az egri Eszterházy téren

Barna Benedek 2022.07.17. 15:40

A térre kiültetett harmincfajta növényt nagyjából szeptember végéig lehet megcsodálni.

 

Második alkalommal nyílt kiállítás egynyári virágokból Egerben, az Eszterházy téren – számolt be az egri egyetem honlapja.

 

Az egynyári virágokat az egri kertbarátok ültették az Eszterházy térre az elmúlt hetekben. Ahogyan tavaly, most is mindegyik dr. Kováts Zoltán növénynemesítő által előállított magyar virágfajta. A 2010-ben elhunyt professzor egész munkásságát az egynyári magyar virágok nemesítésének szentelte – az ő emléke előtt tisztelegve hirdette meg az eseményt a Kertbarát Kör Egyesület.

viragok1

Zerényi Endre, a szervezet elnöke elárulta:

30 fajta virágot láthatnak szeptember 20-ig az érdeklődők. Mint fogalmazott, ezek között van, ami ismert, mégis szolgálnak meglepetéssel.

A bársonyvirágot, vagy ismertebb nevén a büdöskét ugyanis sokan szeretik, de azt már kevesen tudják, hogy Kováts Zoltán professzor 14 fajtát állított elő, ezekből is láthatnak az érdeklődők az Érseki Palota és a Líceum előtt. Elhangzott: olyan növényeket ültettek ki, amelyek a klímaváltozás miatt még népszerűbbek lehetnek a jövőben, ugyanis jól tűrik a szárazságot.

viragok3

A kiállítás megnyitójának idén is a Líceum adott otthont. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor arról szólt: egy-egy szépen gondozott kert, vagy egy csodás virágmező lelkileg is feltölti az embert, az ilyen környezet vonzóvá teszi a várost, s az egyetemet. Kiemelte: az egyesület tagjai közösségi munkát is vállalnak, ők gondozzák egyebek mellett a Bartók téri kegyhelyet, Csiky Sándor sírkertjét, a Losonczy-forrás környékét. Hozzátette: mindemellett a kertbarátok – együttműködve az egyetem Növénytani és Növényélettani Tanszékével – tudományos munkát is végeznek.

 

 

(Képek forrása: Eger város hivatalos oldala / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló