2024. február 29., Elemér

Eger ügye

Zuhannak az albérletárak Egerben is, százezer forint alatt jár az átlagos havi lakbér

2019.11.30. 00:00

A turizmus bedőlése, az egyetemisták hazaköltözése és a munkanélküliség vetette vissza a bérleti díjakat. Mutatjuk, hogy mire számíthat városunkban és országszerte!

 

Rekordszintre nőtt az albérletkínálat, már nem csak Budapesten csökkennek a bérleti díjak, derült ki az ingatlan.com elemzéséből. Decemberben a korábbi években is csökkent a kínálat, most viszont soha nem látott szintre nőtt: több mint 25 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a bérlők az utolsó hónap első napjaiban.

 

"Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

 

Az ingatlan.com szakértője elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

 

A portál táblázatából látható, hogy az átlagos bérleti díj (négyzetméter-korlát feltűntetése nélkül) havi 90 ezer forintra esett vissza a tavalyi 100 ezer forintról.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló