2022. november 30., András Andor

Eger ügye

#Eszterházy Károly Egyetem #ekke #kutatók éjszakája

Újra itt a Kutatók Éjszakája!

2022.09.28. 09:07

Térre viszik a tudományt.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2022-ben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezi meg a sokak által nagyon várt Kutatók Éjszakája programsorozatot. Szeptember 30-án, pénteken reggel 8.00-tól éjfélig szórakoztató, inspiráló előadások, látványos kémiai és fizikai kísérletek, laborbejárások, koncertek, játékos feladatok és bemutatók várják az érdeklődőket az egyetemi épületekben és az Eszterházy téren.

 

A tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése céljából szeptember 30-án Európa-szerte ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. Számos helyszínre várják vendégeket: a Líceumban és az egyetemi házban működő Csillagvizsgáló toronyban, a Leányka úti egyetemvárosban és a csodálatos Botanikus kertben is remek programokat kínálnak.

 

A Kutatók Éjszakája fókuszában ezúttal a klímaváltozás hatásainak bemutatása, valamint az ökotudatos életmód szemléltetése áll. 

 

Az Eszterházy téren is lesznek tudományos előadások: az esti órákban fiatal kutatóink mutatják meg, hogy a jól felkészült tudós egy belvárosi színpadon, egészen röviden, a jól ismert Ted-Ex-hez hasonló stand-up formátumban is át tudja adni tudását a hallgatóságnak. Az első alkalommal megrendezett „Eszterházy Tudományos Slam” igazi csemegének ígérkezik, többek között olyan érdekes témákról hallhatunk, mint a rendszerváltás heraldikája, a zenei nevelés fontossága, vagy éppen a darknet.

 

A téren sötétedés táján a Back to Floyd – Kutatók Éjszakáján elmaradhatatlan - szabadtéri koncertje és az egyetem Tittel Pál Könyvtárának otthonos hangulatú termeiben megrendezett Kutatók Kocsmája ígér kiváló kikapcsolódást, miközben egészen éjfélig zajlanak a lebilincselő előadások a Csillagvizsgálóban és a Líceum más termeiben.

 

Az összefogásnak köszönhetően színpadi show-k, koncertek, családi programok, gyárlátogatások, izgalmas témák várnak mindenkit, aki ellátogat az Eszterházy térre.

 

A nap teljes programja megtalálható ide kattintva.

 

 

Mit kínálnak az egyetemi előadótermek?

 

A résztvevők reggel 8 órától egészen éjfélig szórakoztató, inspiráló előadásokon, kémiai és fizikai kísérleteken, laborbejárásokon és játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a tudományos kutatás számos új eredményét.

 

A Líceumban többek között matematikai játékok, a bükki farkasok világa, ritmushangszerek, Gárdonyi-mesék és rendhagyó irodalomóra, továbbá fizikai foglalkoztató, számítógépes zeneszerkesztés és makettes hadtörténeti előadás várja az érdeklődőket. A látogatók megtapasztalhatják azt is, hogy milyen a jégkorszak a laboratóriumban, önismereti kalandozáson vehetnek részt és hallhatnak a zene és filozófia kapcsolatáról, a Naprendszer születéséről és a feketelyukak, féregjáratok világáról, valamint az internet pszichológiájáról is.

 

A Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont szokás szerint különféle látványos fizikai, kémiai előadásokkal készülnek a Kutatók Éjszakájára, a látványos és érdekes planetáriumi programok mellett.

 

A „B” épületben idegennyelvi nap és próba nyelvvizsga is lesz, valamint szó esik egyebek mellett a játékfejlesztésről, a számítógép tanulásáról. Lesz RFID-s terepasztal és természetesen látványkémia, kémiai kísérleti show is szerepel a programban.

 

A Leányka úti egyetemvárosban interaktív foglalkozások során innovációs eszközökkel és a 21. századi robotika világával ismerkedhetnek a diákok. A látogatók betekintést nyerhetnek a fűszerek, továbbá a szőlő és a bor világába, hallhatnak a csillagos égbolt védelméről, áram- és lézerfuttató labirintusokról és a gyógynövényekről is. Az egyetemi atlétikai pályán megrendezik a VII. Tudós Maraton - Petrovai József Emlékfutást.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló