2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

Mirkóczki az egri uszoda bezárásáról: A járvány megelőzése a cél, nem a sportolók akadályozása

2019.11.30. 00:00

Elővigyázatosságból záratta be ideiglenesen a Bitskey Aladár Uszodát az egri városvezető.

 

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, szerda reggel polgármesteri utasításra nem nyitott ki az egri Bitskey Aladár Uszoda. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a ZF-Eger pólósai kedden már edzettek a medencében azt követően, hogy az elmúlt hétvégén az észak-olaszországi Brescia városában játszott, amely a koronavírus-járvány miatt karantén alá vont térség közvetlen közelében van.

 

Miközben egy magyar gimnazistákból álló kirándulócsoportot a napokban karanténba zártak azért, mert Észak-Olaszországban jártak, az egri pólósokat csak rövid orvosi ellenőrzésnek vetették alá a budapesti reptéren (testhőmérséklet-ellenőrzés), majd szabadon távozhattak Egerbe. Majd a csapat tagjaival kitöltettek egy kérdőívet a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai és ennyi.

 

Fotó: AgriaTV 

 

 

A Belügyminisztérium is tud az esetről

 

Aztán kedden a pólósok már edzettek a medencében, hiszen készültek a szerdai bajnoki mérkőzésükre, azt követően döntött úgy Mirkóczki Ádám városvezető, hogy bezáratja az uszodát legalább addig, amíg a teljes vízcsere és fertőtlenítés meg nem történik. Ezt közölte portálunkkal Mirkóczki szerda reggel, majd néhány órával később sajtótájékoztatót is tartott a Városházán, ahol megerősítette a hírt.

 

Mirkóczki Ádám szerdán a Városházán elmondta, hogy már hétfő kora reggel jelezte a katasztrófavédelemért is felelős Belügyminisztériumnak a helyzetet, egyebek közt azt, hogy a játékosokkal együtt szurkolók is voltak Bresciában. Eger polgármestere a tárcától azt a tájékoztatást kapta, hogy egyelőre ne engedjék be az uszodába a játékosokat, akik lehetőleg maradjanak otthon. A Belügyminisztérium egyben azt is ígérte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja, hogy a csapat tagjai esetében fennállhat-e a fertőzés veszélye.

 

A tankerületi vezető is lépett

 

Ezt követően az NNI levélben arról adott ki tájékoztatást, hogy a játékosok nyugodtan edzhetnek, mérkőzést is játszhatnak. "Megdöbbentett, hogy semmi laborvizsgálat, orvosi vizsgálat nem volt, hiszen csak kérdőívekből nem lehet eldönteni, hogy fennáll-e a veszélye a fertőzésnek" – hangsúlyozta Mirkóczki. A városvezető a döntésével kapcsolatban elmondta: 

 

"Magamra vállalva minden felelősséget úgy határoztam, hogy az uszodát zárják be, mert a pólósok edzést tartottak, de őket még nem követte még senki. Ha ma reggelig nem zárjuk be, már mások is használhatják a medencét. Közben tőlem függetlenül az Egri Tankerületi Központ vezetője is arról határozott, hogy az iskolai úszásokat egyelőre függesszék fel. Inkább reagáljam túl, minthogy később azt lehessen felróni, hogy miért nem tettem meg a szükséges minimumokat".

 

Mirkóczki Ádám kiemelte, hogy az NNI döntését nincs joga felülvizsgálni, de azt a tulajdonos önkormányzat képviseletében megteheti, hogy ideiglenes bezáratja az uszodát és egyben kéri: a fertőtlenítést, és ha szükséges, a vízcserét végezzék el. A városvezető beszámolt arról is, hogy a klub elnökével, Szécsi Zoltánnal is beszélt, illetve Dabrowski Norbert vezetőedzővel, a csapat pedig ma este az NNI engedélyével Budapesten bajnoki mérkőzést játszik.

 

"Mindenkitől azt kérem, tartsa tiszteletben, hogy itt elsősorban a lehetséges járvány megelőzése a cél, nem a vízilabda vagy más sportok akadályoztatása" – hívta fel a figyelmet Mirkóczki Ádám.

 

 

Koronavírus - Járványveszély miatt bezáratta a Bitskey-uszodát Eger polgármestere

Miután kiderült, hogy az egri vízilabdások alapos vizsgálatok híján úgy edzettek az intézményben, hogy előzőleg a járvány sújtotta Észak-Olaszországban jártak, lépni kellett. "Tulajdonosi döntés alapján szerda reggel 6 órától bezárattam a Bitskey Aladár Uszodát, amíg a teljes vízcsere és fertőtlenítés nem történik meg" - közölte az Egri Ügyek megkeresésére Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló