2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

Levideóztak egy hódot, ahogy az Eger-patak városi szakaszán szorgoskodik

S.I. 2019.11.30. 00:00

A Hell Miksa úti híd környékén úszott épp a városban meglehetősen ritka állat.

 

Egerben nagyon szokatlan állatra lett figyelmes egy éppen arra sétáló hölgy, aki az Eger-patak Hell Miksa úti hídjánál a napokban egy hódot pillantott meg. Kun Enikőnek sikerült videót is készíteni az állatról, a felvételeket elküldte nekünk, mi pedig feltöltöttük a Youtube-csatornánkra.

 

 

A videót megmutattuk Gombkötő Péter zoológiai szakreferensnek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársának, aki megerősítette, hogy tényleg egy hódról van szó. A szakember elmondta, nem ritka, hogy ilyen állat jelenik meg az Eger-patakban, de inkább a természetes vízfolyásnál fordulnak elő.

 

„Amennyiben az Eger-patak kibetonozott medre élőhelynek bizonyul, az egyfajta információt ad arra vonatkozóan, hogy ezek a fajok megtalálják itt a helyüket. Úgy tűnik, hogy az állatok tolerálni tudják az emberi behatásokat, mint például az elterelt patakmeder vagy a mellette futó bicikliút. Pozitív az üzenete, hogy ezek az állatok itt vannak” – vélekedett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakembere. Gombkötő Péter azt tanácsolja, hogy, aki hódot szeretne megfigyelni, az elsősorban ne az Eger-patak zajos, belvárosi szakaszán keresgéljen, hanem inkább a csendesebb részeken; legalább is nappal. Bár mint fentebb láthattuk, azért ez sem lehetetlen vállalkozás.

 

De arra már igazán nagyon kevés esély van, hogy egy hóddal a város főterén fussunk összes, mint ahogy az egy évvel ezelőtt Pannonhalmán megtörtént. A hód egyébként Magyarországon védett állat, eszmei értéke ötvenezer forint.

 

Lapis Lajos olvasónk nemrég olyan fotókat küldött portálunknak, amelyeken egyebek közt az is látható, hogy a hódok miként munkálkodtak a Tarna-patak Feldebrő és Verpelét közötti részén. 

 

 

 

 

Füzesabony környékén pedig a Laskó-pataknál telepedtek meg a hódok, erről a helyi tévé közölt nem olyan rég egy jó kis összeállítást.

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló