2022. október 6., Brúnó Renáta

Eger ügye

#berecz mátyás #országgyűlési választás #ellenzéki összefogás #szavazás #törvénymódosítás #voksturizmus #lakcímbejelentés

Berecz: hónapokkal a szavazás előtt nem szabadna a választást befolyásoló változtatást bevezetni

Barna Benedek 2021.11.25. 13:40

Az ellenzéki pártok közös egri jelöltje is úgy látja, hogy a lakcímbejelentésről szóló törvény módosítása a választási turizmust legalizálja.

 

Egy friss törtvénymódosítás értelmében a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít valahol. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd.

 

Míg a kormány szerint "a törvénymódosításnak a választójoghoz semmi köze", a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital a változtatást úgy értékelte, hogy ez az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A törvénymódosítást az ellenzék is kritizálta – a közös ellenzéki kormányfőjelölt, Márki-Zay Péter egyenesen arról beszélt, hogy szerinte "szervezett választási csalásra készül a Fidesz".

 

Meglerestük az ellenzéki összefogás helyi jelöltjét, Berecz Mátyást, aki portálunknak úgy nyilatkozott, hogy teljesen egyetért az ellenzéki pártok és a TASZ álláspontjával.

A most elfogadott törvény valójában a választási turizmus törvényessé tétele. Az előző választások során többször előfordult, hogy fiktív lakcímet bejelentett – sok esetben nem is magyar – állampolgárok szereztek választási jogot az adott választáson. Ez eddig törvénytelen volt, és a büntetőbíróság több esetben szankcionálta is a visszaéléseket. Most ez egyszeriben legálissá vált, és félő, hogy a Fidesz tömegesen fogja átvezényelni a híveit a billegő körzetekbe, ezzel a piszkos trükkel csikarva ki a helyi győzelmet.

A képviselőjelölt hozzátette: a törvény alapötletét tekintve erősen emlékeztet a kommunisták 1947-es hírhedt "kékcédulás" csalásához.

berecz-mátyás-eü-domán
Fotó: Domán Dániel

 

Arra a kérdésünkre, min kellene változtatni a jogszabályon, hogy mindenki elfogadható legyen, és ne merülhessen fel az ellenzék által megfogalmazott kritika, Berecz Mátyás azt felelte:

Egy ilyen nagy horderejű, a választási rendszert és képviseleti demokráciát alapjaiban befolyásoló törvénymódosítást nem szabadna néhány hónappal a választás előtt végrehajtani. Vannak valós problémák – így például a feledékenységből be nem jelentett lakóhelyváltások –, amit célszerű lenne orvosolni, de a törvény ebben a formában nyíltan veszélyezteti a választások demokratikus alapelveit, korrektségét.

Az ellenzéki pártok az Alkotmánybíróság elé vitték az ügyet, de ha a törvény nem változik, akkor az ellenzéknek fel kell készülnie a lakcímbejelentésről szóló módosítás következményeire. "Az ellenzéki pártoknak minden egyes szavazókörben lesznek delegáltjaik, alternatív szavazatszámlálói rendszerben fogjuk figyelni, hogy ne történhessen meg az, ami négy évvel ezelőtt" – fogalmazott az egri összellenzéki jelölt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló