2022. december 2., Melinda Vivienn

Eger ügye

Jobbikos megszállás vagy a Fidesz fogalomzavara? Még lezáratlan az Egri Városfejlesztési Kft. ügye

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

Máig tisztázatlan okból tömeges felmondás történt az egri vagyonkezelő egyik cégénél, miután a Jobbik pártalapítványának vezetője lett az új cégvezér. Megszólaltak az érintettek, hogy tisztázzák a helyzetet.

 

– Hatan mondtak fel önként az Egri Városfejlesztési Kft.-nél, miután a cég vezetőjének kinevezték a Jobbik pártalapítványának elnökét, Tömör-Tones Zsoltot - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Oroján Sándor, a Fidesz egri frakcióvezetője. A politikus abba a folyamatba illesztette Tömör-Tones kinevezését, amelynek során Eger 2019 őszén megválasztott új városvezetése, Mirkóczki Ádám polgármesterrel az élen "politikai mészárszéket" valósított meg, azaz szerinte politikai alapon távolítottak el szakembereket a Városházáról, illetve az önkormányzati cégekből.

 

A kormánypárti befolyás alatt álló Eger Hírek két hete indította el a Tömör-Tones Zsolt elleni támadást egy cikkel, amelyben "jobbikos offshore-lovagnak" nevezték az Egri Városfejlesztési Kft. élére kinevezett menedzsert. Ezt két állításra alapozták. Az egyik szerint Tömör-Tones Zsolt jelenleg a Jobbik pártalapítványának, a Jobbik Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az Egri Ügyek megkeresésére az érintett elismerte, hogy ebben a pozícióban is dolgozik, bár hozzátette, hogy a Jobbiknak már nem a tagja. Elmondása szerint a pártalapítványok feladata a pártok közéleti és társadalmi tevékenységének támogatása, amelyet az állami költségvetés támogatásából valósítanak meg, az Állami Számvevőszék szigorú ellenőrzése mellett.

 

Kérdésünkre, hogy ez nem vet-e fel összeférhetetlenségi problémákat, azaz nem mosódhat-e össze a cég és a pártalapítvány gazdálkodása, Tömör-Tones kifejtette: ezt éppen a szigorú ÁSZ-ellenőrzések teszik lehetetlenné, amelyekből a Jobbiknak igencsak kijutott az utóbbi években (a párt teljes államit támogatását felfüggesztették 2018-ban – a szerk.). Ráadásul - állítása szerint - cégvezetőként nem is kedvezhetne a pártjának vagy pártközeli üzletembereknek, az Egri Városfejlesztési Kft. ugyanis nem dönthet önállóan az Egerbe érkező fejlesztési, pályázati pénzekről. Az önkormányzati cég ugyanis projektmenedzsmentet lát el az európai uniós forrásokat felhasználó TOP-os pályázatok esetében, azaz részt vesznek például a szerződések előkészítésében, de abba tartalmilag nem szólhatnak bele. Tehát azt sem dönthetik el, kivel szerződik a város egy pályázaton.

 

Tömör-Tones Zsolt (kép forrása: Ózd.hu) 

 

Az Eger Hírek másik állítása arról szólt, hogy Tömör-Tones Zsolt egy Máltán bejegyzett cég, a GC Academy egyik tulajdonosa. Mivel Máltán kedvezőbbek az adózási szabályok, a hírportál cikke "offshore-cégnek" nevezi a vállalkozást. Ez fogalmilag olyan céget jelent, amelynek nincs kézzelfogható tevékenysége, csupán az a funkciója, hogy elrejtse annak valódi tulajdonosait. Például ha Magyarországon egy cég elindul egy közbeszerzésen, és a cég egyik tulajdonosa mondjuk egy Panamában vagy a Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás, akkor az ottani szabályok szerint a valódi tulajdonosok neve rejtve maradhat, ráadásul csak az ottani szabályok szerint kell adózniuk az adott közbeszerzésből származó bevételek után. Így politikusokhoz is áramolhatnak közpénzek, nyom nélkül.

 

A Direkt36 cikke szerint Máltán a klasszikus offshore világhoz képes jóval „kulturáltabban” működik a rendszer, például elvárás, hogy a helyi banknál számlát vezető cégeknek legyen legalább egy irodája egy dolgozóval, bár ők gyakran csak látszólagos munkát végeznek. Málta egyébként azért is vonzó üzletileg, mert bár a bejegyzett cégek papíron kifejezetten magas társasági adót fizetnek, a nagyvonalú adóvisszatérítési rendszernek köszönhetően ez az arány a gyakorlatban inkább a nullához közelít. 

 

Tömör-Tones Zsolt szerint azonban a máltai cége nem offshore-cég: online távoktatási tevékenységet végeznek 2015 óta, főleg az informatika és a sport képzési területein. Állítása szerint nincsenek is magyarországi partnereik, azaz nincsenek bevételeik Magyarországról. Tehát valós tevékenységet végez a cég és a tulajdonosai ismertek.

 

De akkor miért éppen őt nevezték ki egy fontos egri önkormányzati cég élére, miközben erősen kötődik egy parlamenti párthoz? Ezzel a kérdéssel már a Tömör-Tonest kinevező EVAT Zrt., azaz az egri vagyonkezelő cég igazgatóságához, pontosabban annak igazgatósági elnökének, Fodor Andráshoz fordultunk.

 

 

"Az EVAT Zrt. 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit – így az ügyvezetőit is – az EVAT Zrt. igazgatósága nevezi ki, azonban ezt megelőzően szükséges az EVAT Zrt. egyetlen részvényesének Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének személyi javaslata az adott pozícióra vonatkozóan" – írta Fodor, aki szerint az Egri Városfejlesztési Kft. cégvezetői feladatait Tömör-Tones Zsolt az EVAT Zrt. igazgatóságának döntése alapján 2020. október 5-től látja el.

 

Az EVAT vezérigazgatója szerint a Városfejlesztési Kft. korábbi ügyvezetője, Kurucz András maga kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését közös megegyezéssel 2020. szeptember végén. Ezután a jogszabályok szerint Eger közgyűlésének kellett volna javaslatot tennie az új ügyvezető személyére, ám ez nem történt meg az október 29-i közgyűlésen, így az EVAT igazgatósága nem is tudott új ügyvezető kinevezni.

 

"Ügyvezető hiányában csak és kizárólag „cégvezető” kinevezésével volt mód a cég törvényes képviseletének biztosítására. Jelenleg pályáztatás van folyamatban az ügyvezetői posztra, aminek eredménye alapján várhatóan a közgyűlés vagy az annak hatáskörét jelenleg gyakorló polgármester megteszi a szükséges személyi javaslatot, aminek birtokában az EVAT igazgatóság szabadon dönthet az új ügyvezető személyéről (az igazgatóság nincs kötve a tulajdonos által javasolt személyhez). A cégvezető pozíció fenntartása mindaddig indokolt, amíg a társaság élére szabályszerűen és jogszerűen egy új ügyvezető kinevezésre nem kerül" – válaszolta Fodor András, amiből kiderült egy lényeges mozzanat: Tömör-Tones cégvezetői kinevezése valójban ideiglenes állapot addig, amíg a pályáztatás után új ügyvezető kerül kinevezésre.

 

Az Egri Ügyek kérdésére, hogy mi volt az oka a tömeges felmondásnak Tömör-Tones cégvezetői kinevezése után, az EVAT vezérigazgatója azt írta, hogy az ügyvezető távozását követően valóban több régóta ott dolgozó munkatárs kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését rendes munkavállalói felmondással, amelyet egyikük sem indokolt meg.

 

"Számunkra ismeretlen okból történtek a felmondások, közel azonos időpontban, de az mindenképpen kiemelést érdemel, hogy az ügyvezetőváltást követően valamennyi munkatárssal közölte a cégvezető, hogy számít a munkájára. További érdekesség, hogy több olyan munkavállaló is felmondott, akik több havi végkielégítéstől estek el azáltal, hogy rendes felmondással éltek" – írta Fodor András.

 

Idén szeptemberben egyébként az egri közgyűlés már szavazott egy jelöltről a Városfejlesztés élére, azonban az Egységben a Városért Egyesület (a frakcióból azóta távozott) két tagja ellene szavazott.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló