2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#egerplusz #sport #sakk #sakkolimpia

Két játékosnak is szurkolhatnak az idei sakkolimpián a sportág egri szerelmesei

Barna Benedek 2022.05.21. 19:00

A férfi és a női keretbe egyaránt került egri kötődésű sakkozó.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség kétévente rendezi meg a sakkolimpiát, a legrangosabb nemzetek közötti csapatversenyt. A 2020-as sakkolimpia a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 2022-ben az indiai Chennai lesz a házigazda, 2024-ben majd Budapest lesz a házigazda. Az egri születésű Gledura Benjámin a 2016-os azeri viadalon, Bakuban szerepelt először a magyar válogatottban, majd 2018-ban Grúziában, Batumiban is asztalhoz ült. Idén szintén ott lesz a magyar férfi sakkválogatottban, így – ahogy arról portálunk is beszámolt – harmadik olimpiájára készülhet.

 

Mint azt az Agriasport írja, Ács Péter szövetségi kapitány a napokban kijelölte ki a 44. sakkolimpián résztvevő magyar csapatot. Július 28. és augusztus 10. között az egri nemzetközi nagymesterrel együtt Bánusz Tamás, Berkes Ferenc, Erdős Viktor és Kántor Gergely alkotja majd a válogatottat az egri nemzetközi nagymester. A jelenlegi legjobb magyar nagymester, a világranglista 5. helyén álló Rapport Richárd az egyéni versenyeire koncentrál, rendkívül sűrű tavaszi és nyári programja – benne a világbajnokjelöltek madridi tornájával – mellett nem tud a válogatott rendelkezésére állni. Lékó Péter sem áll a válogatott rendelkezésére – szerepel a szövetség közleményében.

 

A nőknél Papp Gábor szövetségi kapitány a Gaál Zsókának, Gara Tíciának, Hoang Thanh Trangnak, Lázárné Vajda Szidóniának és Terbe Juliannának szavazott bizalmat. A női keretből Vajda Szidóniának van egri kötődése, ugyanis az Egri Bolyky Bástya SE vendégjátékosáról van szó.

sakk--

Gledura Benjámin (Kép forrása: Magyar Sakkszövetség / Facebook) és Lázárné Vajda Szidónia (Kép forrása: Wikipédia)

 

Az agriasport.hu cikke megemlíti, hogy a harmadik sakkolimpiájára készülő Gledura Benjámin az Egyesült Államokbeli St. Louis-ban nemzetközi kiemelt meghívásos tornán vesz részt májusban. A Webster Egyetemen Benjamin befejezte az utolsó előtti 3. évet. Az amerikai egyetemi sakk csapatbajnokságon az ezüstérmet szerezték meg a Webster kiválóságai.

A 2016-os olimpián 15., a 2018-ason a 18. helyen végzett a magyar nemzeti csapat. Olimpiai bajnoki címet 1926-ban, 1928-ban, 1936-ban, és legutóbb 1978-ban szerzett Magyarország.

(Indexfotó: pikrepo.com)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló