2023. március 29., Auguszta

Eger ügye

#egerplusz #eger #kitüntetés #magyar kultúra napja #pro agria

Rostás Bea Piros: Nem csak a gyerekeknek kell az, hogy elismerjék, amit csinálnak (VIDEÓ)

Barna Benedek 2022.01.24. 16:38

Négy egri kiválóságot díjaztak a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

 

Idén is díjazták az egri kiválóságokat a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A pénteken, a Bartakovics Béla Közösségi Házban tartott ünnepségen négyen vehettek át elismerést Mirkóczki Ádám polgármestertől:

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger közgyűlése "Pro Agria" szakmai díjat adományozott Rostás Bea Piros szobrászművésznek.

 

Dr. Rostás Bea Piros Egerben született, férjével itt él. 2004-ben szerzett szobrász diplomát. 2012-16-ig Törökországban, Ankarában, a Hacettepe Egyetem Szobrász Tanszékén Doktor Fokozatot szerzett. 2017-től a Nemzetközi Monumentális Szobrász Események, Szimpóziumok magyarországi képviselője, menedzsere. 2016-ban hozta létre az A-ROUND Nemzetközi Művészek Kiállítási Csoportját, melynek tagja és kurátora. Folyamatosan kiállít itthon is, új alkotásait évente bemutatja. 2018-ban férjével létrehozta az A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhelyt Egerben, ahol a legkisebbektől a legöregebbekig foglalkoznak tehetséges alkotókkal.

kulturanapja1

Rostás Bea Piros nemzetközi hírű szobrászművész, itthon és a világ több országában vett részt különböző pályázatokon, több mint 50 ország közgyűjteményében, közterein találhatóak meg nagyméretű szobrai, melyekkel mindenkor öregbíti Eger hírnevét is. 2014-ben Egerben faragta a Generációk című 4 méteres köztéri kő szobrát a Nemzedékek terére. Az elmúlt 15 évben 51 nagyméretű köztéri kőszobrot faragott a világ számos pontján, és két monumentális terrakotta szoborcsoportot alkotott Szerbiában, illetve Törökországban. 

 

A szobrászművész a TV Egernek beszélt arról, hogy mit jelent számára a díj:

 

 

Ugyancsak "Pro Agria" szakmai díjat kapott a kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Fridél Lajos művészpedagógus.

 

Fridél Lajos grafikus, festő. 1974-ben végzett az egri Tanárképző Főiskolán. Mestere idősebb Blaskó János volt. Tanulmányai után Egerben általános és középiskolában dolgozott rajztanárként, majd 1984-1991 között az egri Ifjúsági Ház vezetőjeként tevékenykedett. A munkahelyi elfoglaltságai mellett folyamatosan alkotott. Egyaránt szerepelt itthoni és külföldi tárlatokon, többet közt Budapesten, Egerben, Mezőkövesden, Oroszországban, Finnországban.

kulturanapja2

Művésztanárként meghatározó szerepet töltött és tölt be a középiskolai korosztály vizuális nevelésében, tehetséggondozásában, 1991-től az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium tanára. Személyéhez kötődik az intézményben a Blaskó János és a Takács István helyi művészek emlékét fenntartó pályázati és kiállítási rendszer működtetése. Mindemellett a helyi közélet résztvevője, azáltal, hogy az Egri Fertálymesteri Testület kiérdemesült tagja, a városi kiállítások, rendezvények résztvevője. A kreatív személyiségét jelzi a művészet és a természet kapcsolatának megörökítése, amely a „Bükkaljai ösvényeken” c. könyvének megírásában is megjelenik. Hosszú ideig az Új Hevesi napló folyóiratában publikált és annak illusztrációjában is részt vett. 

 

Az egri közgyűlés kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Szűcs Rékának, a Harlekin Bábszínház színész-bábszínészének.

 

Szűcs Réka rendező, író, színész-bábszínész. Az utóbbi években a Heves megyei fiatalság szórakoztató, ám hatékony kulturális nevelésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, folyamatosan készíti bábművészetileg kiemelkedő, egyenletesen magas színvonalú előadásait. 2013 óta a Harlekin Bábszínház művésze, majd az intézmény kisgyermekekkel foglalkozó tagozatának művészeti vezetője. Termékeny alkotó, évadonként legalább egy új előadásrendezéssel jelentkezik, melyek jelentős hányadát íróként is jegyzi.

kulturanapja3

Előadásaiban fontos a gyermekközpontúság, az adott nézői korosztálynak megfelelő színházi eszközök használata szórakoztató és nevelő jelleggel egyaránt. Sokat merít a magyar népmesei örökségből, előadásai bátran nyúlnak a hagyományokhoz, egyszerre továbbörökítve, megőrizve azt, ám emellett kortárs, változatos bábművészeti eszközök segítségével meg is újítja, befogadhatóvá, érdekessé teszi a jelen fiatalsága számára. A „Hüvelyk Matyi” és a „Pompom meséi” mellett rendezőként és íróként az ő nevéhez fűződik a „Bambi” című bábmusical létrehozása, melynek 2016-os nemzetközi ősbemutatója Egerben volt.

 

Szintén „Kiváló Munkáért” kitüntetést kapott a kiemelkedő teljesítményéért Lázár Rita, a Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztense.

 

Lázár Rita alapító tagja az egri Gárdonyi Géza Színháznak. Országunk legnevesebb rendezőit segíti nagy szakmai alázattal. Hozzáértő, pontos, precíz munka jellemzi, és pontosságával, rátermettségével, megbízhatóságával nemcsak a rendezők, a művészek, hanem a műszak és a többi színházi dolgozó bizalmát élvezi. Munkája rendkívüli módon hozzájárult a színház eddigi sikereihez – mondta el méltatásában Mirkóczki Ádám.

kulturanapja4

A színházban végzett munkája mellett Lázár Rita hosszú évek óta gondoskodik a Sportmúzeum működéséért.

 

(Képek forrása: Mirkóczki Ádám Facebook-oldala)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló