Vélemények

Hasít a Soros-őrület Egerben – F. Gál Sándor nyílt levele a polgármesterhez és az egri képviselőkhöz

| 2018. március 02. 09:03:03
„Nem mehetek el szó nélkül a városunkba érkezett felsőbb üzenet mellett.”

 

A napokban írtuk meg, hogy az egri Fidesz is felszáll a bohócvonatra, és a csütörtöki közgyűlésen egy olyan előterjesztést készülnek elfogadni, amely egyebek közt olyanokat ír le, miszerint:

 

 A Közgyűlés tiltakozik az ellen, hogy a legújabb hírek szerint Soros György az általa korábban megjelentetett terv végrehajtása érdekében bevándorlás-szervező irodákat akar nyitni a magyar városokban.

 

Ez a terv valamennyi magyar településre, így Egerre is rendkívül veszélyes, hiszen veszélybe kerülne a mindennapok biztonsága.

 

– (…) a Közgyűlés – képviselve az Egerben élők érdekeit – kinyilvánítja, hogy nem kíván Egerben sem bevándorlás - szervező irodát, sem migránstábort.

 

Eger is felül a bohócvonatra

Valamiért a 2300 befogadott menekültről nem tesznek említést. A legújabb kormányzati hisztinek megfelelve az Egri Közgyűlés elé olyan előterjesztés kerül csütörtökön, ami arról beszél, hogy 1300 menekültet máris befogadott tavaly a kormány. Várjunk csak, nem is! Hanem arról, hogy az Egert messziről elkerülő menekültek ne jöjjenek ide, mert Soros.

 

Egészen elképesztő, ahogy az egri önkormányzat bevállalja azt, hogy helyi szinten is tolja az eszement kormánypropagandát. Kíváncsiak lennénk, ki kérte meg erre Habis László polgármestert, aki eddig a legelborultabb fideszes marhaságokat próbálta nem maga bevinni a város közéletébe. Eddig.

 

Az előterjesztés terve kapcsán született hírre reagálva kaptuk F. Gál Sándor olvasói levelét, amelyet teljes egészében, változtatás nélkül közlünk.

 

 

Nyílt levél Eger önrendelkező, önkormányzásra választott Testületének Tagjaihoz

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A Magyar Kultúra Napja estéjén megdöbbenve olvastam a képviselőtestület kormánypárti képviselőinek előterjesztési tervét, amellyel a civilek védelmét kívánják demonstrálni, biztosítani. Mivel személyemben és civil mivoltomban is érintve vagyok, nem mehetek el szó nélkül a városunkba érkezett felsőbb üzenet mellett. Választópolgárként és önkéntes szolgálatot vállaló civilként – saját nevemben – egriségünk védelmében emelek szót.

 

Köztudott, hogy Egerben az összefogást jellemzően az Egri civil fórum szervezeteinek együttműködése képviseli. A hálózat mindennapi munkában részt vállaló kerekasztal tagok vallási hovatartozása és pártállása olyan személyiségi jog, amelynek tiszteletben tartását évtizedes együttműködés alatt tanultuk meg és ezért nagyra becsüljük ennek az elvnek a betartását. Az internetes hír a februári 28-án megrendezendő 20. egri civil fórum előkészítése idején nem vall bölcsességre, hiszen minimum egy kérdésben megosztásra alkalmas tartalmat közöl.

 

Eddig az országos hisztériától mentes volt városunk. A helyi társadalmi béke eddig sem volt vitáktól mentes, de mindkét oldal képviselői felelős partnerként vettek részt ebben és olykor érvényesülhetett a köz érdeke. Az önkormányzattal konstruktív partnerséget tartunk fenn, amely elsősorban részünkről áldozat, a testület számára haszon, az egri polgároknak pedig életminőséget javító szolgálat.

Nem tudom, hol született az állásfoglalás tervezete, és melyik képviselő volt a szöveg szerzője. Azt viszont tudom, hogy az Egri Civil Kerekasztal nem bízott meg senkit, hogy védelmében valami, vagy valaki ellen bármit is tegyen.

Nem kívánom taglalni a szöveg tartalmát, de azt tudom, hogy megfélemlítésre, megosztásra alkalmas, mert ez ellen felszólalni is bűn ebben a légkörben. Azt is tudom, hogy eddig még sosem támadták kívülről az egri civilek szervezeteket, illetve azok összefogását.

 

Tisztelt Képviselők!

 

Nem kell félteni az egri civileket, hiszen az országban egyedül mi rendelkezünk immár két évtizede soros elnökkel. Nemcsak készek, de képesek is vagyunk a demokrácia szabályai szerint együttműködni minden szervezettel, személlyel a közjó érdekében.

 

A mi köreinkben egy ember véleménye is megállíthat egy folyamatot (akár jó, akár rossz irányú), mivel bensőnkből vezérelt önkéntes munkánkat komolyan vesszük. A demokrácia időigényes „játék”, de múltunk ismeretében állítom, hogy nincs alternatívája. A gyűlölködés, a megosztottság, a munka világában tetten érhető értékválság, a közösség értékteremtő erejének devalválása, a filantrópia szellemiségének szelektív engedélyezése, a közömbösség terjedése, az egyre növekvő fantom, az ÁLLAM mindenek felettisége sötét időket idéz.

 

Történelmünk során egyszer a félelem felhője telepedett Egerre és az országra. Egy nyomasztóan nagynak tűnő hatalom kerítette be városunkat. Dobó és maroknyi bátor seregének összefogása megtörte 1552-ben a dölyfös hadat és a szabadság fénye áradhatott el a völgyben és a maradék kishazában. Évszázadok óta büszkék vagyunk egykori összefogásunkra, nagyságunkra, mi egriek.

 

Lehet célja ennek a megosztásra törekvő kezdeményezésnek az, hogyan lehet a civil összefogásban résztvevő, gondolkodó embereket közömbös emberek masszájává zülleszteni?

Lehet, hogy ezen az úton elindulva, következő lépésként arra hoznak határozatot, hogy az egri civilek szüntessék meg a soros elnöki funkció elnevezést? Csak remélni tudom, hogy ezt a felelőtlenséget nem követheti el magát partnernek nevező testület. Felelős polgárként – bár nincs felhatalmazásom, de megszólalásom kötelez – javaslom a tervezet következő módosítását:

 

 „Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése büszke arra, hogy az elmúlt negyed században aktív civil élet alakult ki a városban, és a hivatalban lévő polgármester és a közgyűlési többség pártállásától függetlenül a civil szféra mindig élvezte az Önkormányzat támogatását. A Közgyűlés az élet számos területén tevékenykedő civil szervezeteket, az azokat alkotó önszerveződő közösségeket és az ezekben végzett önkéntes munkát értéknek tekinti.… Az egriek maguk döntik el az ügyeiket és nem szeretik, ha máshol élők döntenek helyettük, ezért a Közgyűlés – képviselve az Egerben élők érdekeit – kinyilvánítja,” hogy mindenkor tiszteletben tartja az Eger Városi Civil Fórum  azon jogát, hogy  a város közösségeit  érintő stratégiai kérdésekben a civil szervezetek és civil társaságok képviselőivel konzultálva hozzon döntéseket.

 

A további – nem minősített – rész törlése előnyére válnak a szövegnek. Vagy mégsem!

Az lenne az igazi egriség, ha napirendre sem kerülne ez a városunk helytörténetében minden bizonnyal szégyenként bekerülő határozat.

 

Az egriség azonban kötelez; nem lehetsz megosztó, nem állhatsz uszító eszme szolgálatába, nem tolhatod „mi” elénk önös érdekeid. Mert e bástyák alatt az árulást hamar felismerik, mert itt nincs piros, fehér - zöld nélkül. Aki ezt nem tudja, nem vallja, annak még járni kell az iskolát, hogy Egerben magyarrá, és magyarként egrivé válhasson.

 

Civilként és választóként is büszke vagyok városunk értékeire. 

Eger értékeit az itt élők teremtették, őrizték meg, ez – és nem más – büszkeségünk forrása.

Jó lenne büszkének lenni képviselőtestületünkre. Reményt adna, ha a demokrácia védelmezőiként vonulnának be legújabb kori történelmünkben.

 

Eger, 2018. január 23.

                                                                                              Tisztelettel:

                                                                                                          F. Gál Sándor

                                                                                  Egri Civil Kerekasztal alapító tag 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról