Eger ügye

Végreeeee! Felújítják az Eged-hegyen található Dobó István-kilátót

| 2017. november 01. 21:02:56
Uniós pénzből finanszírozzák a fejlesztést, a környéken más turisztikai attrakciók is megújulnak.

 

A portálunk által megszerzett dokumentumok szerint az Eger melletti kilátót a Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát c. projekt elemeként újítják fel. Az Európai Uniós forrásból biztosított fejlesztés összköltsége 469 millió forint, ezt a pénzt a Magyar Természetjáró Szövetség kapja, a támogatásról néhány napja döntöttek.

 

Fotó: mtsz.org

 

A Dobó István-kilátóra már nagyon ráfér a felújítás, eléggé ramaty állapotban volt már az utóbbi években, de a fenntartó – még az egri LMP érdeklődésére – azt közölte, hogy nincs rá pénz. Az építményt 2011-ben életveszélyessé is minősítették, és lezárták. Most megérkezett a forrás, bár azt azért megjegyeznénk, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség élén Orbán Viktor egyik kedvenc kormányközeli vállalkozója, Garancsi István ül, aki a Videoton FC tulajdonosa, és az ő érdekeltségébe tartozik az állami közbeszerzéseket hasító Market Zrt.

 

A portálunk által megszerzett dokumentumok szerint a 470 milliós beruházásnak számos eleme lesz még a kilátó felújításán kívül, ezek közül foglaltuk össze a legérdekesebbeket.

 

1. Dobó István-kilátó: A nagyjából 60 éve épült fémszerkezetes kilátó teljes körű felújítását tervezik. A kilátó tartószerkezetének a megtartásával egy, a mai kor elvárásainak és igényeinek megfelelő, modern kilátó jöhet létre a tartószerkezet felújításával és megerősítésével egyidejűleg. A tervezett új kilátó 34 m csúcsmagassággal és 18,15 m kilátószint magassággal rendelkezik majd.

 

Fotó: Kovács Attila

 

2. Erdei tornapálya Galyatetőn: 16 állomással, külföldi mintára (gyerekeknek és felnőtteknek, sportolóknak és amatőröknek is), ismertető táblákkal együtt. A tornapálya elemei fából készülnek, egy-két elem esetén könnyű fém tartozékok kiegészítésével. Minden egyes elem egy stabil, beton alapú rögzítést kap, amely stabilitást és állékonyságot biztosít a rendszeres használat alatt.

 

3.A település központjában található parkoló felújítása Galyatetőn.

 

4. Az István-kúti négy évszakos pihenőhely felújítása.

 

5. Csataréti négy évszakos pihenőhely felújítása.

 

6. Oláh-réti négy évszakos pihenőhely felújítása.

 

7. Zsófia-kilátó és tanösvény felújítása.

 

8. Botkői autóspihenő fejlesztése.

 

9. Lencsés-forrás pihenő fejlesztése.

 

10. Háromhutai tanösvény kialakítása.

 

11. Királykúti pihenő fejlesztése.

 

A megvalósítás végső határideje 2020 nyara.

 

Ezeket még a tél előtt látnod kell! A tíz legjobb őszi kirándulóhely Eger környékén

Összegyűjtöttük a közelben található kirándulóhelyeket, amelyek megérdemelnek egy pillantásnál többet így ősszel is. Erdők, hegyek, tavak, kisvonat. Tehát bakancsra fel, vagy evezőre! Kaptárkövek A legismertebb és talán legnagyobb az Eger mellett fekvő Szomolya határában található kaptárkő-csoportosulás. A kaptárkövek olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról