2024. március 3., Kornélia

Promóció

Transzformációk és kihívások: Európai fintech 2023-ban (X)

X 2023.12.11. 08:12

Az európai fintech ökoszisztéma, amelyet korábban a gyors növekedés és számos befektetés jellemezett, jelentős változásokon és kihívásokon ment keresztül 2023-ban. Hol áll jelenleg a szektor? Milyen hatása van a befektetési környezetnek? Milyen látható trendek vannak?

 

 

Fintech

 

A fintech, vagyis a pénzügyi technológia, egy olyan szektor, amely innovatív technológiai megoldásokat használ fel a hagyományos pénzügyi szolgáltatások átalakítására és fejlesztésére. A fintech széles spektrumú tevékenységeket foglal magában, mint például az online fizetések, a peer-to-peer kölcsönzés, a robo-tanácsadási pénzügyi szolgáltatások, a blokklánc és a kriptovaluták területét. Az AI, az adatelemzés és a mobiltechnológia fejlett eszközeinek felhasználásával a fintech hatékonyabbá, hozzáférhetőbbé és személyre szabottabbá teszi a pénzügyi szolgáltatásokat, így megváltoztatva a fogyasztók, vállalkozások és pénzintézetek pénzügyeiket kezelő módját.

 

Finanszírozási környezet és befektetési trendek

 

A Finch Capital 8. jelentése szerint az európai fintech vállalatok 2023 első felében 4,6 milliárd eurót gyűjtöttek be tőkéből, ami jelentős, 70%-os csökkenést jelent a 2022 azonos időszakában elért 15,3 milliárd euróhoz képest. Fontos megjegyezni, hogy a top 20 finanszírozási kör egyszer 50%-át tette ki a piacon, most pedig több mint 60%-át teszi ki a teljes ügyletkötési volumennek, még ha méreteik csökkentek is. Ez csökkentette az ügyletek hosszú farokját a top 20-on kívüli ügyletek terén, és minden finanszírozási szakaszban lévő vállalat érezte a transzformáció hatását. A kifizetések, amelyek hagyományosan erős és stabil kategória volt, meglepő csökkenést tapasztalt, míg a kriptovaluta szektor virágzott.

 

Az Egyesült Királyság ellensúlyozta ezt a tendenciát azzal, hogy növelte részesedését a teljes finanszírozásból 50%-ra, 45%-ról. Az Egyesült Államokbeli befektetők, akik korábban aktívak voltak ezen a piacon, lassítottak. Például 2021-ben három amerikai vállalat volt az Egyesült Királyság öt legnagyobb befektetője között, míg 2023-ban egyik sem. Mind a tőzsdén, mind a magánpiacokon a valuációk visszatértek a 2019-es szintekre a járványévek (2020-2021) rendkívüli növekedése után.

 

Remény a láthatáron

 

A kihívások ellenére remény van az európai fintech ökoszisztémában, mivel a valuációk 2023 első felében elkezdtek stabilizálódni 2022 decemberi mélypontjuk után. Az exit piacok viszonylag ellenállóak maradtak, az összfelvásárlási tevékenység mindössze 5%-kal csökkent. A tőzsdék zárva maradtak a legalacsonyabb valuációk miatt, de remény van arra, hogy 2024 új kilépési lehetőségeket hozhat a legnagyobb értékű európai vállalatok számára. A kormányok és az EU programjai támogatják a fintech szektor innovációját, ami vonzóvá teszi Európát az vállalkozók és a startupok számára.

 

A nyereségességért folytatott harc és a változó trendek

 

A nyereségességért folytatott harc tavaly fő téma lett, ami több mint 3000 elbocsátás bejelentéséhez vezetett a szektorban. Azonban ezekkel a kihívásokkal szemben a fintech iparág folytatta a toborzást, különösen a globális tíz leggyorsabban növekvő vállalat között. Ez tükrözi a versenyképesebb környezet felé történő elmozdulást, néhány vállalat előnyben részesítve az alsó szintű pozíciókat, miközben senior értékesítési személyzetet bocsátottak el.

 

Kulcsfontosságú európai és B2B fintech piacok

 

Az európai országok kulcsfontosságú áttekintése változó mértékű ellenállást mutatott az alábbhagyó finanszírozási körülményekkel szemben. Különösen az Egyesült Királyság tűnt ki, a teljes európai finanszírozás több mint 50%-át kitelezve. Más régiók, mint például a nordikus országok, Lengyelország és Franciaország, viszonylag jól szerepeltek a kriptovaluták jelentős finanszírozási körökkel. Azonban az helyi korai szakaszú befektetőkre való túlzott támaszkodás hosszabb finanszírozási időt eredményezett.

 

A német fintech iparág viszont finanszírozási csökkenést tapasztalt, különösen a kölcsönzési alágazatban. A tapasztalt vállalatok kerültek előtérbe, és a Crypto-Blockchain alágazat volt a legaktívabb, az összes ügylet 27%-át kitelezve. Ez arra utal, hogy a figyelem a fintech tér innovatívabb és zavaróbb területei felé fordul.

 

Áttérés a fogyasztói fintechről a B2B fintechre

 

Egy jelentős trend az fogyasztóközpontú fintechről a B2B megoldások felé való továbbhaladás. A szabályozási technológia, a KYC és az AML követelmények által vezérelve, lendületet nyer a B2B szektorban. Ez a változás arra utal, hogy egy érett és fenntarthatóbb fintech ökoszisztéma felé mozdulunk el, amely hosszú távú fenntarthatóságot helyezi előtérbe a rövid távú nyereség helyett.

 

Összefoglalva az európai fintech tájképe átalakul 2023-ban, a finanszírozás változásaival, a B2B megoldások felé való elmozdulással és a nyereségességre való fókuszálással. A kihívások ellenére az iparág dinamikus marad, és remény van a jövőben egy fenntarthatóbb és ellenállóbb ökoszisztéma kialakulására az európai fintech számára. Az európai fintech további útja valószínűleg összevonást és egy versenyképesebb, ugyanakkor érettebb befektetési tájképet fog magában foglalni.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló