2024. június 18., Arnold Levente

Promóció

Milyen faragasztót használj, és hogyan csináld? (X)

X 2024.05.22. 15:08

 

Szinte minden háztartásban van olyan személy, aki szívesen barkácsol, ha javítanivaló akad, illetve elvégzi az egyszerűbb ház körüli munkákat, különösen, ha faanyagokról van szó.

 

 

A fát mint építőanyagot régóta használja az emberiség, hiszen egy kedvező tulajdonságokkal rendelkező, könnyen megmunkálható természetes anyag, amely sokoldalúan használható. Szépsége, barátságos megjelenése miatt számos helyre kerül beépítésre. A faelemek rögzítése többféle módon történhet, a kötések szilárdságának megerősítésére csapokat, szegeket, facsavart használunk, illetve ma már korszerű faragasztók is a rendelkezésünkre állnak. Cikkünkben ezekről, illetve a használatukról lesz szó, maradj velünk!

 

Változatos faragasztók kül- és beltérre

 

A nagy kötőszilárdságú faragasztók elengedhetetlenek az alkatrészek összeerősítéséhez, azonban csak abban az esetben biztosítanak szilárd kötést, ha a célnak megfelelő típust választjuk, illetve azt az előírásoknak megfelelően használjuk.

 

A beltéri faragasztók nem bírják a nedvességet és az időjárás viszontagságait, ezért csak száraz, védett helyeken használt szerkezetek, bútorok, tárgyak ragasztására alkalmasak. Ezek között is többfélét találni, egyesek biztonságos összetevőkből készülnek, így akár gyerekek által használt fajátékok és tárgyak rögzítésére alkalmasak.

 

A bel- és kültérre egyaránt alkalmas ragasztóanyagok az időjárásnak, a napsugárzásnak és a nedvességnek kitett körülmények között is biztos kötést garantálnak, ezért nagyszerűen használhatók kerti bútorok, játszótéri berendezések, nyílászárók ragasztásához.

 

Válassz a fa típusának megfelelően!

 

Különböző típusú fa alapanyagok közül választhatunk a használatnak, beépítésnek megfelelően. Faragasztókat is ezeknek megfelelően választhatunk, léteznek puha- és keményfa elemek illesztésére alkalmas típusok, illetve olyanok is, amelyek mindkét típushoz megfelelőek. A leggyakrabban alkalmazott faanyagok közül puhafa fajták a fenyő, a cédrus, a ciprus, a nyárfa, a fűzfa, míg keményfa a tölgy, a juhar, a cseresznye, a bükk és az akác.

 

Vásárolhatunk általános és gyorskötésű faragasztót is, utóbbi esetében jóval hamarabb kialakul a megfelelő erősségű kötés, így gyorsabban lehet vele dolgozni, ami számtalan esetben jól jöhet.

 

Két nem tökéletesen illeszkedő felület ragasztására az egyenetlenségeket is kitöltő ragasztók használhatók, amelyek a hézagok kitöltése révén biztosítanak erős kötést.

 

A faragasztás menete

 

A ragasztás első lépése a ragasztandó felületek előkészítése, a szennyeződések eltávolítása, a felület érdesítése csiszolással a megfelelő tapadás biztosítása érdekében. Csak tiszta és száraz fa ragasztható.

 

A kötőanyag felvitele történhet megfelelő méretű ecsettel, spatulával vagy hengerrel, és általában mindkét ragasztandó elemet szükséges bekenni vele. Illesztés után az előírt kötési idő alatt össze kell szorítani, préselni vagy alátámasztani a ragasztott elmeket, a kinyomódott ragasztót pedig frissen, nedves szivaccsal letörölni.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló