Lehet-e a sok az extra fehérjebevitel? (X)

A sportolók, fehérjediétát folytatók körében gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyi az egészséges, a szervezet által még tolerálható extra fehérjemennyiség, amit az étrend-kiegészítők fogyasztásával bevihetünk.
A testépítők körében az izomtömeg növelésére már régóta alkalmazott fehérjeturmixok biztonságos adagolása is sok esetben kérdéses, hiszen jelenlegi tudásunk szerint, mind a túl kevés, mind a túl sok protein is okozhat problémákat. A BodySelect prémium fehérje étrend-kiegészítők kiváló minőségű növényi és állati eredetű alapanyagokból készülnek, és rendkívül finomak, bizosítani tudják a szervezet testmozgás által megnövekedett fehérjeigényét.
Aki a manapság divatos fehérjediétába kezdene bele, annak tanácsos tájékozódni arról, hogy tulajdonképpen miért is kellenek a szervezet számára a fehérjék, milyen ételek a leggazdagabbak, illetve melyik típusú turmixból mennyit és mikor érdemes fogyasztani. Cikkünkben most erről adunk egy rövid, de átfogó útmutatót.
A fehérjék szerepe a szervezet működésében
A 20 féle aminosavból változatosan felépülő proteinek a szervezet építőkövei, makrotápanyagok, amelyek a szerveket, szöveteket alkotják, hormonok és enzimek alkotóelemei, illetve részt vesznek számtalan biokémiai folyamatban. Testünk megtermelni nem tudja, csupán az elfogyasztott fehérjék lebontott alkotóelemeiből szintetizálni a 9 esszenciális aminosav kivételével, amelyek fogyasztása emiatt létfontosságú.
A szervezet fehérjeigénye bizonyos életkorokban, állapotokban, például terhesség és szoptatás, egyes betegségek, fokozott fizikai aktivitás alkalmával megnövekszik. A fehérjehiány következtében alultápláltság és az izomzat szembetűnő csökkenése következik be.
Egyszerűen kivitelezhető fehérjedús táplálkozás
Rengeteg élelmiszer változatos és ízletes fehérjeforrást biztosít, így nem nehéz az étrendbe illesztésük. Azonban mivel a proteineket a szervezetünk nem képes tárolni, naponta szükséges a pótlásuk.
Állati és növényi eredetű táplálékok egyaránt tartalmazzák, a lényeges különbség a 2 típus között a fehérjeprofilban van. Míg az előbbiek teljes értékűnek tekinthetők, hiszen valamennyi aminosavat tartalmazzák, ezzel szemben a vegán fehérjék néhány kivételével hiányosak, ezért megfelelően kell párosítani az étrendben.
Kiemelkedő fehérjeforrások a tojás, a különféle húsok és halak, a tejtermékek, illetve a hüvelyesek, a szója, a gomba, a brokkoli, a kelkáposzta.
Túl lehet-e adagolni?
A táplálékokkal bevitt proteinek esetében túladagolás nem lehetséges, azonban az étrend-kiegészítők, a különféle fehérjeporok fogyasztásakor körültekintőnek kell lenni!
A szervezet fehérjeszükséglete a nem, az életkor, a fizikai aktivitás és más tényezők függvényében változó, egy átlagos felnőtt számára napi kb. 0,5-0,6 g/ttkg, de megnövekedett igény esetén akár 2,0 g/ttkg is lehet, ami az ajánlott bevitel felső határa, és csak táplálékkiegészítőkkel pótolható. Az ennél magasabb bevitel káros, túlterheli a vesét, savasít, elhízáshoz vezet.
(Szponzorált tartalom)