2024. május 20., Bernát Felícia

Promóció

#nyugdíjnyugdíjbiztosítás

Itt a Grantis nyugdíjbiztosítás kisokosa: érdemes belenézni (X)

X 2023.04.13. 11:28

 

Pénzügyeink tudatos kezelésének szerves részét képezi az időskori anyagi biztonságunk megteremtése is, ennek pedig egyik legkiválóbb eszköze a nyugdíjbiztosítás. Ugyanakkor ahhoz, hogy elérjük az előre meghatározott céljainkat, elengedhetetlen a megfelelő tájékozódás, hiszen ma már ezeknek a szolgáltatásoknak óriási a választéka. Az azonban egy pillanatig sem lehet kérdéses, miszerint minél előbb elkezdjük megtervezni a megtakarításainkat, annál biztosabb, hogy a nyugdíjas éveink a gondtalanság jegyében telhetnek. Hazánk társadalombiztosítási rendszere ugyanis egyre komolyabb kihívásokkal szembesül. Az elöregedő korfa nem csupán az egészségügy számára jelent nagy terhet, de a nyugellátás struktúráját is veszélyezteti. A várható élettartam növekedése és a gyermekvállalási kedv esése miatt a folyamatosan csökkenő számú aktív dolgozóknak kell mind nagyobb mértékű járulékot kitermelnie.

 

 

fotó: pixabay

 

Ez a folyamat egy határon túl ugyanakkor komoly problémákhoz vezethet és ez egyben a nyugellátás reálértékének zuhanását, illetve a korhatár további fokozatos kitolódását okozhatja. Annak érdekében, hogy ne kelljen egy komoly életszínvonal eséssel számolnunk aktív éveink után, mindenképpen szükséges egy öngondoskodási forma segítségével előre felkészülni. A Grantis nyugdíjbiztosítás kisokos óriási könnyebbséget jelent ebben, hiszen a részletes információknak hála alaposan tájékozódhatunk, a kalkulátor alkalmazásával pedig az egyes konstrukciók összehasonlítása is jóval egyszerűbb. Ezzel együtt a végső döntés meghozatalához feltétlenül érdemes kikérni egy független pénzügyi szakember tanácsait.

 

Mik a nyugdíjbiztosítás legfőbb jellemzői?

 

Időskori megtakarítások kapcsán az elsődleges elvárás a kiszámíthatóság. Ezen felül természetesen még megannyi tényező fontos szerepet játszik, hiszen egyes esetekben a személyes preferenciák nagyon sokat nyomnak a latban. Ez a konstrukció rendkívül nagy népszerűségnek örvend, azzal együtt is, hogy mindössze 2014 óta elérhető hazánkban. Az egyik legfőbb előnye, hogy az anyagi biztonság megteremtése mellett a csomag egy kockázati biztosítást is tartalmaz. Ráadásul a haláleseti fedezet mellett kiegészítő szolgáltatásokkal a védelem köre tovább bővíthető. A számunkra leginkább megfelelő módozat kiválasztása egy többlépcsős folyamat, melynek során az összes kardinális szempontot figyelembe kell venni. Elsőként azt kell meghatározni, a két fő típus közül igényeinkhez mérten melyik az optimálisabb. A garantált hozamú nyugdíjbiztosítás (amely hagyományos, illetve klasszikus néven is ismert) egy szerződéskötéskor előre meghatározott mértékű kamatot fizet. Ennek hatalmas előnye a konstrukció nyújtotta biztonság, hiszen ez a metódus nem jár kockázattal. Már az első pillanattól kezdve pontosan kalkulálhatunk, az elért hozam pedig csak magasabb lehet a kezdetben meghatározott mértéknél, csekélyebb semmiképpen. A rizikómentességnek ugyanakkor ára van, lévén hosszú távon jó eséllyel alacsonyabb lesz a kamat, mint más formák kapcsán. Ezzel szemben a befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) nyugdíjbiztosítás esetében mi magunk határozhatjuk meg, hogy pénzünk pontosan milyen eszközalapokba kerüljön, így az elérhető hozam mértéke elsősorban a választásainktól függ.

 

Döntésünk során óriási a jelentősége a nyugdíjbiztosítás előnyeinek

 

A közel 400 ezer megkötött szerződésből is tisztán látszik, hogy ez a megtakarítási forma roppant közkedvelt, ez pedig a különféle pozitívumoknak köszönhető. Amellett, hogy az anyagi biztonság megteremtésének leginkább átlátható eszköze, egyike azon öngondoskodási lehetőségeknek, amikre állami támogatás vehető igénybe. A befizetéseink után ugyanis 20 százalékos mértékig jogosultak vagyunk visszatérítésre a személyi jövedelemadónkból, évente maximum 130 ezer forintig. Ez a plusz pedig hosszútávon nagyon komoly volument jelenthet, így ezzel feltétlenül érdemes élni. Ráadásul ahogy az a nyugdíjbiztosítás kisokos információiból is jól látszik, ez az egyetlen olyan időskori megtakarítási forma, aminél a lejárati idő nem a mindenkori korhatárhoz kötött. Tekintettel arra, miszerint a következő években, évtizedekben ez szinte biztosan kitolódik majd, nagy könnyebbséget jelenthet, hogy előbb férünk hozzá a pénzünkhöz.

 

Ugyanakkor a döntésünk meghozatala előtt az esetleges hátrányokat is érdemes górcső alá venni. Ilyen például a futamidő kérdése, hiszen a konstrukciók jelentős része fejnehéz, így rövidebb távra nem célszerű alkalmazásuk. Emellett a befektetésekkel kapcsolatos döntések is igényelnek némi ismeretet, sokak számára ez is problémát jelenthet. Emiatt aztán a legfontosabb, hogy már a tervezés pillanatától kezdve konzultáljunk egy független pénzügyi tanácsadóval. Így eljárva ugyanis nem csak abban lehetünk biztosak, miszerint a lehető legmegfelelőbb csomag kerül majd kiválasztásra, de a felmerülő kérdéseinkre is választ kaphatunk. Ez pedig garantálja, hogy célt érünk és a nyugdíjbiztosítás megteremti azt az alapot, amire nagyon is szükségünk lesz majd a jövőben.

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló