2024. június 18., Arnold Levente

Promóció

Így védekezz a Facebook-fiók tolvajok ellen (X)

X 2024.05.21. 06:53

 

Ha ő maga még nem is esett áldozatul, de sok embernek van olyan ismerőse, aminek törték már fel a Facebook-oldalát, ellopták az online identitását, jogtalanul költöttek a hirdetési fiókjából.

 

 

kép: Getty Images

 

Nem is az anyagi veszteség ilyenkor a legnagyobb probléma, viszont a több év kemény munkájával felépített közösségi jelenlét hitelét, integritását nagyon nehéz helyreállítani, még a SocialWings Facebook marketing szakembereinek is.

 

Sokan kapnak olyan üzeneteket, hogy a Facebook az oldal letiltásával fenyegeti őket, és ezért azonnal meg kell adniuk érzékeny adataikat, de ezek minden esetben csalók próbálkozásai, és még csak nem is ez az egyedüli módszerük.

 

A csalás pszichológiája

 

MInt a fenti példa is mutatja, a legtöbb csalás mesterségesen létrehozott – hazudott – stresszhelyzetre épül, azonnal kell, hogy intézkedj, különben hatalmas baj ér, ennek köszönhető, hogy sokan ösztönösen beugranak, mert zsigerből reagálnak vészhelyzeti üzemmódba kapcsolva.

 

Szóval a legfőbb tanács a csalás elkerülésére, az hogy: nyugi. Mindig vegyél 3 mély levegőt mielőtt cselekednél, de az sem baj, ha több ezerszer beszívod-kifújod a levegőt, mert a kapkodással semmivel nem leszel előrébb, illetve ha tényleg a Facebooktól jött figyelmeztetésed, az esetek nagyobb részében akár 30 napod is lehet cselekedni.

 

Fontos tudnivalók üzleti profilokhoz

 

A messengeren érkezett privát üzenet 99%, hogy nem a Metától érkezett. Egyetlen esetben tudsz velük itt érintkezni: ha az ügyfélszolgálattal chatelsz, spontán üzenet nem érkezhet itt tőlük, tehát csalásról van szó.

 

A spam mappában talált levelek sem lehetnek valódiak, igazi facebookos levél csak akkor kerül spam mappába, ha te oda tetted.

 

A Facebook jelszavadat a Meta soha, semmilyen körülmények között nem kéri, főleg nem úgy, hogy közben az oldalad letiltásával fenyeget.

 

A megtévesztés logikája

 

A vészhelyzet behazudása mellett a csalók másik fontos eszköze a megtévesztés, például a profiljuknak olyan neveket választanak, amikről első ránézésre elhihető, hogy a Facebook hivatalos részlege. Az sem ritka, hogy a Facebook logóját, vagy annak valamilyen utánzatát használják.

 

Emellett a nyelvezet is jellemzően hibás, hiszen valamilyen fordító programot használnak, a belinkelt hivatkozás pedig semmiképpen sem mutat facebook.com domainre, legfeljebb valami hasonlóra.

 

Ha tényleg a Facebooktól kapsz e mailt, akkor feladó kizárólag @support.facebook.com-ra illetve @facebookmail.com-ra végződhet, más eshetőség nincs.

 

Az egyik legújabb módszer, hogy a csalók – negatív – értékelést küldenek üzleti oldaladról, és valamilyen linkre kattintva ígérnek további részleteket. Sokan ilyenkor persze pánikba esnek és már kattintanak is, amivel kész a baj, már el is vették tőlük az oldalt.

 

Szóval minden esetben érdemes résen lenni, ami a fenti szempontok alapján nem is annyira nehéz. A másik megoldás, hogy profikra bízod közösségi oldalad kezelését, akik bizonyára nem ugranak be a csalóknak.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló