2024. július 20., Illés

Riasztó

#ügyészség #csok

Nem volt édes a CSOK, lebuktak a csalók


Nem jött össze.

 

Létezik a használt lakás vásárlásához, illetve bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet, melynek célja, hogy támogassa a gyermeket nevelő és vállaló szülőket családjuk megfelelő otthonának biztosításában. A támogatásra jogosult családok az adott hitelintézetnél benyújtott kérelemmel igényelhetik az úgynevezett CSOK-ot, melyet a megkötött támogatási szerződés alapján a Magyar Államkincstár a hitelintézeten keresztül folyósít. A támogatás igénylése során valótlan adatok szolgáltatása, valamint a támogatás jogosulatlan igénybevétele esetén a családi otthonteremtési kedvezményt vissza kell fizetni. Emellett azonban a szándékos megtévesztéssel a jogosulatlan igénylők bűncselekményt is megvalósítanak, amiért büntetőeljárás keretében kell felelniük a bíróság előtt az ügyészi vádemelést követően.

Az Egri Járási Ügyészség emelt vádat egy férfi és egy nő ellen, akik korábban megtévesztéssel, jogosulatlanul vették igénybe az otthonteremtési támogatást, és ezzel a Magyar Államnak ötmillió forint kárt okoztak - tájékoztatott az ügyészség.

 

A vallomások szerint az ötletgazda az ügy I. rendű vádlottja, a férfi volt, aki Pétervásárán akart házat vásárolni. A nő az igényléskor három kiskorú gyermekével és a valódi élettársával ideiglenesen egy másik péterkei ingatlanban lakott. A lakásvásárlásra folyósított otthonteremtési támogatásból a férfi és a nő megvette a kiszemelt ingatlant, de abba az I. rendű vádlott szülei költöztek be, míg a nő és családja az őáltaluk lakott korábbi, kisebb ingatlanba szorult.

 

A jól kitervelt csalás azonban lelepleződött. Kiderült, hogy a vádlottak valótlanul állították azt az igényléskor, hogy ők élettársak, ami – utólag nézve – már csak azért sem volt valószínű, mert a férfi a nő keresztapja volt. Emellett hamisak voltak az I. rendű vádlott által becsatolt egyes munkáltatói okiratok és igazolások is.

 

A megtévesztett pénzintézet a tízmillió forintos igényelt keretből ötmillió forintot kifizetett az ingatlan megvásárlásához, de a felújításra szánt további ötmillió forintot már nem folyósította a vádlottaknak.

 

Az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a társtetteseket.

 

indexkép: illusztráció, Getty Images

 

A járási ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság – beismerés esetén – az I. rendű vádlottal szemben 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, valamint 400.000 Ft pénzbüntetést szabjon ki, míg a nőt, az ügy II. rendű vádlottját főbüntetésül ítélje egy év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönre. Emellett a vádhatóság mindkét vádlott esetében vagyonelkobzást is indítványozott, amire a kicsalt pénzből vásárolt, jelenleg zár alá vett ingatlan nyújt fedezetet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló