2024. július 20., Illés

Promóció

#szponzorált tartalom

Lakásvásárlás vagy albérlet: melyik éri meg most jobban?

Szponzorált tartalom [X] 2022.06.23. 19:59

Lakni mindenkinek kell valahol és az életminőségünket alapvetően meghatározza, hogy hol és milyen minőségű lakásban élünk. Tehát a feltett kérdés valóban komoly, és mielőtt egyértelmű választ szeretnénk adni rá, érdemes egy pár szempontot végig gondolni.

 

Nem egy ruhát veszünk, amit gyorsan elkoptatunk és ha megunnánk, akkor elhasználódás előtt is bátran lecserélünk egy másikra. A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb döntése, amely sok más elhatározásunkkal együtt szokott felmerülni: nem csak hogy hol, de kivel is éljünk, vállaljunk gyerekeket, hányat? Hol és mit fogunk dolgozni? Felvegyünk-e lakáshitelt? És jönnek, csak jönnek a kérdések, amelyek legtöbbje visszakanyarodik a lakhatásunk kérdéséhez.

 

Az életünkben sok racionális döntést hozunk, de valójában még ezeket a döntéseinket is „átszínezik” az érzelmek. A lakhatásunkra vonatkozó döntéseink is ilyenek, hiszen nem csak anyagi szempontokról van szó: a lakás a legértékesebb vagyontárgya a legtöbb embernek, sőt a munkával töltött időn kívül itt vagyunk a legtöbbet. Sőt ma már a home office időszakában ez sem teljesen igaz.

 

Ez egy hosszú távú döntés, de a kérdés megválaszolása előtt tudnunk kell, hogy milyen céljaink, terveink vannak az érintett időszakra vonatkozóan, hiszen életünk különböző szakaszaiban más és más választ adhatunk erre a kérdésre. Például amikor még egyetemen tanulunk, elköltözünk a szüleinktől, ritkán adatik meg, hogy a szülők által vett lakásban élhetünk, a legtöbben kollégiumba vagy albérletbe kényszerülnek. Egy házasság, a gyermek érkezése szintén olyan esemény, amely fontos lakhatási körülményeinket érintő döntéseket válthat ki.

 

Amikor elkezdünk dolgozni, még mindig sok a bizonytalanság: megyünk-e külföldre és milyen tartósan képzeljük el ott a jövőt? De belföldön is várhat ránk még jó pár költözés. Évek telnek el, mire kialakul bennünk, hogy mit is szeretnénk, hol élnénk tartósabban.

A döntés érzelmi oldala mellett igencsak fontos az anyagiak mérlegelése. Ha a szülők tudnak segíteni, és legalább egy lakásvásárláshoz szükséges önerőt össze tudunk rakni, akkor felmerülhet egy lakáshitelből történő vásárlás. Ha ez a körülbelül 25-30 százalékos önerő nincs meg, akkor vágyhatunk saját otthonra, de lakáshitelt nem fogunk tudni fölvenni – marad az albérlet és a sok-sok éves spórolás.

 

Ha pusztán racionális kérdésként fognánk fel a lakásvásárlás vagy -bérlés kérdését, akkor számoljunk egy kicsit! Manapság Budapesten egy kis lakás ára is legalább 30 millió forintnál kezdődik, ehhez fel kell vennünk az önerő mellett a példa kedvéért 21 millió forint lakáshitelt. Ennek még a nagyon hosszú 20 éves futamidő esetén is legalább 170.000 forintos havi törlesztőrészlete van.

Az albérleti áraknál már sokkal nagyobb a szórás, hiszen nem mindegy, hogy a felkapott belvárosi részen vagy kissé kijjebb, de jó közlekedés mellett bérlünk lakást, vállalva akár az egyórás közlekedést is a munkahelyünkre, vagy a belvárosba, ha szórakozni szeretnénk. De egy 30 négyzetméter körüli lakás bérlése havi 130-200 ezer forint között biztosan megoldható – és akkor még akár kicsit nagyobb vagy jobb minőségű is lehet az a lakás.

 

Tehát a választásnál azt látjuk, hogy közel azonos részét viszi el a lakáshitel törlesztés és a bérleti díj a jövedelmünknek. A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy ha már ennyi pénzt ki kell fizetni, akkor legyen lakásvásárlás, hiszen így a végén lesz egy tehermentes lakásunk, a bérlést pedig valahol kidobott pénznek érezhetjünk ebben a „felállásban”.

 

Mire figyeljünk, ha lakást vásárolnánk?

 

Amennyiben rendelkezünk a szükséges önerővel, és bele is fognánk egy lakáshitel felvételébe, akkor még nem gondoltunk végig minden felmerülő kiadást. Fizetnünk kell az ügyvédet, a közjegyzőt, a lakás rezsijét, a vagyonszerzési illetéket, esetleg egy festésre, kisebb javításokra, gépekre és bútorokra is szükségünk lehet. A banki költségek jelentős részét a legtöbb bankban állják helyettünk, igyekeznek kedvezményekkel csábítani az ügyfeleket, sőt vannak türelmi idős lakáshitelek is, ahol az első évben alacsonyabb a törlesztőrészlet.

 

Vannak olyan időszakok, amikor könnyebb lakást vásárolni, mert nagyobb áresés következett be, mindenki pesszimista és olcsóbbak a lakások. Ilyen időszak legutóbb a 2008-as válságot követően volt, mára azonban közel járhatunk a lakásárak tetőzéséhez és most nagyon drága egy-egy ingatlan. Mihez viszonyítva drágák? Egyrészt a korábbi árukhoz, másrészt a jövedelmünkhöz viszonyítva érezhetjük ezt.

 

A másik fontos kérdés a lakáshitelek kamata: sajnos jelenleg itt is éppen a kamatok emelkedésének időszakát éljük, ilyenkor érdemes fix kamatperiódus mellett felvenni a lakáshitelt. Azonban egy fiatalnak jellemzően nincs ideje éveket várni, hogy majd olcsóbban vehessen lakást vagy csökkenjenek a lakáshitel-kamatok, lépnie kell.

 

Mire figyeljünk, ha lakást bérelnénk?

 

A legfontosabb kérdés az utazás. Ha van rá lehetőségünk, akkor béreljünk lakást a munkahelyünk közelében, így rengeteg időt tudunk megtakarítani. Jellemzően rendelkeznünk kell egy havi bérleti díj és két havi kaució összegével, fontos látnunk, hogy milyen berendezéssel, eszközökkel van a lakás ellátva, kell-e nekünk valamit vásárolnunk. Jellemző az egyéves albérleti szerződés, amely ezt követően határozatlan idejűvé válik. Nézzük meg jól a főbérlőt, mert hosszú ideig kell vele együttműködnünk!

 

Nem könnyű a döntés, az anyagiak mellett általában sok egyéb szempontra is figyelnünk kell. Sokak számára van úgy, hogy ez nem is kérdés, hiszen nem rendelkeznek elegendő önerővel, így csak az albérlet lehet a megoldás. Láthatjuk, hogy az albérlet mellett azért lehet egy kis pénzt is megtakarítani. Ha havonta csak 50.000 forintot félre téve évi 600.000 forintot tudunk spórolni, akkor úgy érezhetjük, hogy soha sem lesz meg az önerőhöz szükséges pénzünk. Itt derül ki, hogy mennyire fontos a szülői segítség.

Ha ez nincs, akkor nagyobb megtakarítási képességet kell elérnünk, esetleg párunkkal közösen gondolkodva, nagyobb lépésekben haladva kell a jövőt előre megterveznünk.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló