2024. június 18., Arnold Levente

Promóció

Elérkezett a hibrid autók kora, de mégis melyiket válasszuk? (X)

X 2024.05.24. 15:46

 

Ma már többféle meghajtású járművel találkozhatunk. Az elmúlt éveket egyértelműen a teljesen elektromos autók uralták, de mellette sok más alternatíva is elérhető, amelyek jobb megoldást jelentenek, mint a dízeles, benzines változatok. Ott vannak például a plug in hibridek és a hibridek, de egyáltalán mi a különbség köztük?

 

 

Miért jobb, mint a benzines?

 

Az a legnagyobb előnyük az, hogy sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, de emellett a fenntartásuk költséghatékonyabb, több pénz marad a pénztárcánkban. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb gyártók is egyértelműen erre a területre koncentrálnak a leginkább, hogy minél hamarabb elhagyjuk a benzines, dízeles járműveket. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az eautotoltokabel.hu autóválasztó oldala, ahol több tucat márka modelljei között lehet válogatni.

 

A hibrid technológia nem számít újdonságnak, mivel már a 90-es években megjelent az első ilyen a Toyota jóvoltából. Azóta természetesen nagyon sokat fejlődtek ezek az autók. Egy átlagos hibrid jármű csak néhány kilométert (4-5) képes megtenni úgy, hogy csak az elektromos meghajtást használja. Az akkumulátor kapacitása valahol 1-1,5 kWh körül van, persze már vannak ennél nagyobb teljesítménnyel rendelkező változatok is, de önmagában azokkal sem lehet túl nagy távolságokat megtenni.

 

A hibrid meghajtás lényege, hogy ezek teljesen öntöltő autók, az akkumulátort nem lehet töltőre helyezni. A töltést a regeneratív fékrendszer végzi el. Ezzel szemben egy plug in hibrid esetében már van lehetőség töltésre. Ezek lítium-ion akkumulátorok, amelyeknek a kapacitása már bőven meghaladhatja a 10-20 kWh-t is. Ezzel már meg lehet tenni akár 50-100 kilométert is, például városi közlekedésre tökéletes választás. Nagy távolság esetében pedig ott van a “hagyományos” meghajtás.

 

Mind a kettő ideális alternatíva

 

Akár a hibrid, akár a plug in hibridre esik a választásunk, mindkettővel tehetünk egy nagy lépést a fenntarthatóság, a környezetvédelem irányába. Sokkal kevesebb üzemanyagot használnak, amivel csökkentjük a károsanyag-kibocsátást és az ökológiai lábnyomunkat is. Idővel ez a technológia ki fogja szorítani a benzines, dízeles autókat. A regeneratív fékrendszer is rengeteget fejlődött az elmúlt években, már sokkal hatékonyabban tölti fel az akkumulátort, az elektromos rendszert.

 

Fontos a töltésről gondoskodni a plug in esetében

 

Ezeket a modelleket kell a leggyakrabban tölteni, olykor napi rendszerességgel is, ha általában sokat utazunk. Ehhez a legjobb megoldás egy fali töltő telepítése otthonra. Az első lépés ebben az esetben felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki a helyszínen felméri az ingatlan elektromos hálózatát. Javaslatot tesz, hogy melyik fali töltő felel meg az elvárásoknak. A telepítést is csak a szakember végezheti el, hogy a biztonsági szempontoknak maximálisan megfeleljen a töltőberendezés.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló