Megérkezett az idei első hó
A világszerte ismert és analizált méhpempő sokrétű felhasználást ígér – hatásmechanizmusai hasonlóan szerteágazóak. Azon túl, hogy találkozhatunk vele a gasztronómia és a kozmetológia kapcsán, fontos szerepet tölt be a gyógyászatban és a természetgyógyászatban is.
A méhcsalád felépítése
Egyetlen élőlény van a Földön, ami egész életében méhpempőt fogyaszt, ez pedig a méhanya. A méhanyát már lárva állapotában méhpempővel borítják, egészen a kikelése pillanatáig (14-17 nap). Az anya képes akár 3-5 évig is élni (az első 2 évben a legtermékenyebb). Dolga kizárólag a peték lerakása, melyek nevelését a dajkaméhek végzik. Ők döntik el, hogy a petékből milyen élőlények fejlődnek ki (dolgozók, herék, méhanya). A dolgozók maximum 3-4 hónapig élnek, feladatuk a szükséges élelmiszerek, a víz, és az egyéb tápanyagok beszerzése. A herék a párzásért felelősek; életükben csak egyszer van erre lehetőségük (a párzás után pár órával elpusztulnak). A méhanya életében csak egyszer repül ki párzási célzattal a kaptárból, de ekkor akár 40-60 herével is párosodhat.
Az értékes méhpempő
Fehérjéket, B5 és B6-vitaminokat, nyomokban C-vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Magas arányban található benne gamma-globulin is, amely serkentőleg hat az immunrendszer működésére (hatékony védelem a fertőzésekkel szemben). Kis arányban tartalmaz még antibakteriális és antibiotikus összetevőket, gombaölő anyagokat, illetve pro-hormonokat. Kimutatták továbbá, hogy természetes formában a 10-HDA nevű anyagot is tartalmazza, mely növeli a szervezet védekezőképességét, és segíti a szabad gyökök eltávolítását.
Fogyasztása
Méhészetünk 30 éves tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy a felnőtteknek havonta 100 gramm méhpempő fogyasztása javasolt. Termékeinkhez mérőkanalat is mellékelünk, melyet félig csapottan szedve (1-2-szer) körülbelül 30 nap alatt elfogyasztható 1 üveg méhpempő. Várandós anyukák is szedhetik, kivétel a terhesség utolsó 1,5-2 hónapjában. Szülés után a kúra újrakezdhető: a méhpempő nagymértékben serkenti a tejtermelődést; a benne rejlő ásványi anyagok támogatják a kisbaba fejlődését.
Ajánlott az ébredést követően éhgyomorra fogyasztani (1-3 percig a nyelv alatt tartva). Közvetlenül ez után egy órán át lehetőleg se folyadék, se étel ne kerüljön a szervezetbe. A méhpempő szaga szúrós, íze savanyú, továbbá sós és édes is egyszerre. Hűtőben hosszú távon tárolható, amennyiben a hőmérséklet tartósan 2-5 fok alatt tartható. Fagyasztható is: 4-10 perccel a fogyasztás előtt célszerű kivenni a mélyhűtőből, várni vele, amíg a széle, teteje kellőképpen megolvad.
A méhpempő hatásai:
fokozza a férfi és a női termékenységet (normalizálja a menstruációt, késlelteti a klimaxot);
megújítja a sejteket, ezáltal lassítja az öregedés folyamatait, ránctalanító hatással bír,
kiváló serkentő és frissítő, fogyasztásával növelhető a munkateljesítmény;
növeli a szellemi és fizikai állóképességet, illetve erősíti az emlékezőképességet;
kiválóan hat a légutakra és a nyálkahártyára (megfázásos időszakokban is hatásos);
segít a táplálék megfelelő lebontásában, javítja az anyagcsere-folyamatokat;
csodás nyugtatószere testnek és léleknek (stresszes időszakokban javasolt);
rossz étvágyú gyerekek étvágyfokozásra használható;
segíti a vérképzést, fokozza a vérkeringést (bőre újra rugalmas lesz);
gyulladáscsökkentő hatású, könnyűszerrel enyhíti az ízületi fájdalmakat.
A Bodó Méhészettől szigorúan ellenőrzött, magas minőségű méhpempőt vásárolhat. Ismerje meg vállalkozásunkat, az általunk kínált termékeket, és válasszon Ön is minket!
(Szponzorált tartalom)