2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#megszorítás #gazdasági válság #varga mihály

Varga Mihály Egerben jelentette be, hogy jönnek az újabb megszorítások

Csarnó Ákos 2023.09.21. 18:24

Az OTP árfolyama mínusz 7 százaléknál járt a budapesti tőzsdén de forint is zuhanórepülésbe kezdett.

 

Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor gazdaságpolitikai kerekasztal-beszélgetésével vette kezdetét a 61. Közgazdász-vándorgyűlés, melynek 6 év után ismét Eger a házigazdája – tájékoztatott az egri önkormányzat a hivatalos közösségi oldalán.

A magyar közgazdászok legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelén összesen több mint 700-an vesznek részt városunkban, ahol a gazdaság jelentős kérdéseiről mintegy 150 előadó osztja meg gondolatait a résztvevőkkel.

 

Neves előadókban és gazdag szakmai programban nincs hiány, a jelenlévőket két plenáris és 16 helyszíni szekcióülés várja.

 

A szekcióülések keretében a két nap alatt számos érdekes kérdésről tárgyalnak a gazdasági szakemberek, így többek között szó esik majd a magyar gazdaság középtávú kilátásairól, a hazai borászat helyzetéről, a mesterséges intelligencia okozta gazdasági kihívásokról vagy a magyar innováció, valamint az autóipar jövőjéről. Külön érdekesség, hogy a Központi Statisztikai Hivatal képviselői az idei vándorgyűlésen ismertetik a 2022. évi népszámlálás első eredményeit.

A felszólalásában Varga Mihály pénzügyminiszter elismerte, hogy a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták. Szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést, illetve kilátásba helyezett néhány újabb megszorító intézkedést is, miszerint „fenntartjuk a fiskális szigort”.

 

– Távol áll tőlem, hogy az adópolitika ilyen típusú eszközeihez nyúljak, és jobb szeretem, hogy ha a dolgok kiszámítható mederben folynak, de a kormány azt is mérlegelheti, hogy ha az idei esztendőben egy rekordnyeresége van a bankoknak, márpedig négyszer annyi nyeresége van, mint a tavalyi évben, 1160 milliárd forintot ért el ez a nyereség, akkor mérlegelheti a kormány azt is, hogy még további adófrontokat nyit meg, és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását – lebegtette meg egy, a bankszektort sújtó újabb adó lehetőségét Varga Mihály.

 

indexkép: Eger város Hivatalos Oldala

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló