Megérkezett az idei első hó
A nyárnak egyértelműen vége szakadt ugyan, de ez nem ok arra, hogy ne kényeztessük magunkat! Az ősz – bár hűvösebb és szomorkásabb – egy biztos: számos olyan gyümölcsöt kínál, melyből ínycsiklandozó édességeket varázsolhatunk magunknak és szeretteinknek az esős estékre. Összegyűjtöttünk néhány olyan receptet, melyekkel még a kezdő cukrászok is elboldogulnak!
1. Almás-fahéjas muffin
Listánk első szereplője nem más, mint ez az örökzöld, könnyen, gyorsan és tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény. A titka abban rejlik, hogy az univerzális tésztát szinte bármivel ízesíthetjük, amivel csak szeretnénk – a gyors látogatókat pedig szinte azonnal lesz mivel megkínálni!
Hozzávalók (12 darab):
- 3 alma
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 0,5 bögre olaj
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- fahéj, ízlés szerint
Reszeld le az almát, majd keverd össze a fahéjjal. Tedd félre a keveréket, és állítsd össze a tésztát: keverd habosra a tojást, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd lassan öntsd a keverékbe a tejet és az olajat. Ezután vegyítsd a lisztet és a sütőport, majd az így kapott keveréket lassan forgasd bele a tojásos masszába. Ezután jöhet az így elkészült tésztába a reszelt fahéjas alma!
A muffinsütő karikáit csak ¾-ig töltsd meg, a 180 fokos, előmelegített sütőben 20 perc alatt szépen meg fog kelni. Jó étvágyat! További muffinreceptek a receptneked oldalán.
2. Kevert szilvás süti
A gyorsan elkészíthető mesés őszi szilvás sütemény lehet az egyik legjobb egyszerű vendégváró – de akár kanállal is eszegethetjük a hűvös estéken TV-zés közben, egyenesen a tálból.
Hozzávalók (20 szelet):
- 0,5 kg szilva
- 3 bögre liszt
- 20 dkg vaj
- 1 bögre cukor
- 1 doboz joghurt
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál sütőpor
A kimagozott szilvát vágd apró darabokra, s forgasd bele a fahéjas porcukorba, majd tedd félre. A vajat géppel keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, egészen addig, míg ki nem fehéredik. Add hozzá a joghurtot és a sütőporos lisztet, és keverd addig, míg nem kapsz egy homogén, sima masszát – ezután jöhet bele a szilva! Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 190 fokon kb. 20 perc alatt süsd aranybarnára. Ha kihűlt, bátran díszítsd a süteményt egy kis tejszínhabbal, vagy porcukorral!
3. Szőlős süti
Olcsó és egyszerű ez a sütemény, mégis talán a legfinomabb édesség, ami ilyen rövid idő alatt kikerülhet a konyhából!
Hozzávalók (16 szelet):
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 fürt lilaszőlő
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
Válaszd szét a tojásokat, a fehérjékből pedig verj kemény habot, majd keverd hozzá a tojássárgáját és a cukrot. Ehhez add hozzá a sütőporral elkevert lisztet, de légy óvatos, nehogy összetörd a habot! Az eldolgozott masszát öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd szórd rá a félbevágott szőlőszemeket. Az előmelegített, 180 fokos sütőben süsd kb. 25 percig! Ha kihűlt, ezt is díszítheted porcukorral, fahéjjal vagy tejszínhabbal.