Megérkezett az idei első hó
A boltokban már a saját pénztárcáinkon érezhetjük, hogy mennyire elharapódzott az infláció az utóbbi időkben. Egyre többet fizetünk az olyan hétköznapi dolgokért, mint például az olaj, a kenyér, vagy a friss zöldség és gyümölcs. A jelenlegi helyzetet sokan már csak lemondásokkal, esetleg olcsóbb márkákkal tudják kipótolni. Felmerül a kérdés, hogy a vendéglátók hogyan küzdenek meg a folyamatosan emelkedő árakkal, esetleg kisebb porciókat adnak a vendégeknek, vagy az alapanyagok árát követve emelik ők is az étlapon szereplő árakat.
Az Ugytudjukk megkereste hát a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületet, hogy rákérdezzünk, mi a helyzet a vendéglátósoknál. Az egyesület elnöke, Csapody Balázs elmondta, hogy már most nehezen lehet követni az emelkedő árakat, nagyon nehéz így tervezni még rövid távon is az éttermek számára. Az infláció miatt nem csak a kiszolgálást nehéz megtervezni,
a vendéglátók úgy érzik, szinte képtelenség lesz a jövőben beruházásokat végrehajtani, ha így emelkednek az árak a jövőben is.
Az egyre magasabb árakat az éttermek jelenleg úgy próbálják kompenzálni, hogy próbálnak minél több hazai, szezonális alapanyagot beszerezni, és megállapodásokat kötni a hazai gazdálkodókkal, őstermelőkkel. Ez viszont viszonylag kevés terméket jelent, tehát nem biztos, hogy minden egység meg tudja oldani a teljes ellátását az ilyen módszerekkel.
Arra is rákérdezett az ugytudjuk.hu, hogy megjelent-e az éttermek életében a zsugorfláció, vagyis az a jelenség, amikor egy-egy terméket ugyan a jól megszokott áron kapunk, ezért a pénzért viszont kisebb csomagolásokat, kevesebb darabszámot találunk a boltok polcain.
Csapody Balázs azt mondja, ők még nem találkoztak ezzel a jelenséggel, az egyesület elnöke mindenesetre veszélyesnek tartja ezt a megoldást, főleg azokon a helyeken, ahol sok a visszajáró törzsvendég.
Az elnök szerint egyébként
árat sem lehet nagyon emelni ott, ahol a hazai törzsvendégek vannak többségben. Ők ugyanis már megjegyezték az árakat, hamar feltűnne nekik, ha többet kellene fizetniük, ami gyorsan el is ijesztheti őket.
Azután is érdeklődött az Ugytudjuk, hogy számítanak-e az éttermek arra, hogy az inflációnak köszönhetően esetleg kevesebb vendég tér majd be hozzájuk. Csapody szerint ez sok mindentől függ, de biztos lesznek a jövőben olyanok, akik kevesebbszer látogatnak majd el a vendéglőkbe, hogy így spóroljanak a kiadásaikon.
Végül azt a kérdést kapta a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnöke, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy néhány, esetleg több egységnek le kell húznia a rolót az emelkedő árak miatt. Csapody erre azt válaszolta, hogy egészen biztos abban, hogy lesznek olyan vendéglők, amelyek be fognak zárni az áremelkedések miatt.
(Via ugytudjuk.hu)