2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#aszály

Rendkívüli segítség jár az aszály miatt bajba jutott gazdáknak

Csarnó Ákos 2022.07.31. 12:57

 

Ötpontos intézkedési tervet dolgozott ki az aszályveszély miatt nemrég megalakult operatív törzs, közölte az Agrárminisztérium. Azt írták, hogy „a kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben”.

 

A következő intézkedéseket javasolják:

A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.

 

A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keretet nyitnak.

 

A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.

 

A termelők újból benyújthatják rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

 

Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A kár bejelentésétől számított 14 napon belül utalniuk kell a pénzt.

A minisztérium szerint a búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. Az aszálykár 690 ezer hektárt érint, soha ilyen mértékű nem volt korábban.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló