2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#zöldfül #mátra #természetvédelem #greenpeace #tarvágás #fakitermelés #kárpátok

Óriási pusztítást tárt fel a Kárpátok erdeiben a Greenpeace


Az Európai Unióban értékesítik a Kárpátokban kivágott fa jelentős részét, figyelmeztet a Greenpeace.

 

A Greenpeace 40 napos, összesen öt országot érintő expedíciót indított a Kárpátokban, miután a szervezet 2022 őszén műholdas felvételek elemzésével óriási pusztítást tárt fel a határokon átívelő hegyvonulat erdeiben. Az ügyben indult petíciót már majdnem 50 ezren írták alá.

 

A helyi és regionális szakértőkből, valamint önkéntesekből álló csapat Románia, Ukrajna, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország meglátogatásával hívja fel a figyelmet arra, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb védelemre van szükség, ha meg akarjuk menteni Európa utolsó érintetlen és öreg erdeit. Az expedíció tagjai május 30-án érkeztek a Mátrába, ahol többek között magyar ökológusokkal, erdészekkel találkoznak, hogy megismerkedjenek a hazai erdők állapotával és az itteni erdőkezelési gyakorlatokkal.

 

 

fotó: Adam Lawnik / Greenpeace

 

A Mátrába ért a Greenpeace regionális expedíciója, melynek során a szervezet önkéntesei és szakértői bejárják a Kárpátokban azokat a területeket, ahol érintetlen, öreg erdőket pusztítanak. Az út során a szervezet képeket, videófelvételeket és írásos feljegyzéseket készít a Kárpátok még megmaradt, értékes erdeiről és a természetvédelem gyengeségeiről. A Románián, Ukrajnán, Szlovákián és Lengyelországon keresztül átívelő túra magyarországi állomása a Mátra, mely a teljes Északi-középhegységgel része a Kárpátoknak.

 

Az expedíciós csapat a természeti értékek és azok pusztításának feltérképezésén kívül azzal is foglalkozik az út során, hogy megtudja, az egyes helyszíneken milyen az ott élők viszonya az erdőhöz - találkoznak helyi közösségekkel, erdészekkel, biológusokkal és kutatókkal. A Mátrában Litkai Gergely humorista és Udvaros Dorottya színművész is csatlakoznak a csapathoz.

 

Közvetlenül a magyarországi látogatás előtt a háború sújtotta Ukrajnában járt a csapat, ahol megdöbbentő tapasztalatokat szereztek a Kárpátok állapotáról: az ukrán Kárpátok nagy kiterjedésű öreg erdeit felelőtlenül irtják, ráadásul úgy, hogy az innen származó fát az Európai Unióban értékesítik. 

A hazai 2 millió hektárnyi erdőnek csupán 0,01%-a az, ami természetes erdőnek tekinthető. Az emberek mindenütt a világon kezdenek ráébredni arra, hogy mekkora veszélyt jelent a természeti rendszerek összeomlása. A Kárpátokban még megmaradt erdők élőhelyei megszámlálhatatlan vadon élő állatnak, növénynek, hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, vizet tartanak vissza, védenek az áradások, aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek ellen. Ennek ellenére óriási ütemben pusztítjuk őket. Uniós összefogásra van szükség, hogy megmenthessük ezeket az értékes élőhelyeket, különösen, ha az EU el akarja érni a Biodiverzitás Stratégiájában kitűzött célt. Eszerint a szárazföldi és vízzel borított területek 10%-át fokozottan védetté kell nyilvánítani 2030-ra. – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás-kampányfelelőse.

A Kárpátok erdeinek nagy része a 90-es évek óta különböző szintű védelem alatt áll, az erdők 50%-a az EU Natura 2000 hálózatának is része. A védelem azonban csak papíron létezik, a valóságban mindenütt pénzhajhász fakitermelés zajlik.

 

 

fotó: Max Zieliński / Greenpeace

 

A Kárpátok mind a biológiai sokféleség tekintetében, mind a klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsfontosságú területe Európának. Felbecsülhetetlen érték, ami óriási veszélynek van kitéve. 

A Greenpeace műholdfelvételek elemzésén alapuló jelentése feltárta, hogy a Kárpátok nagy részén profitorientált, termelésre összpontosító erdőgazdálkodás zajlik. A létfontosságú erdei élőhelyeknek csupán 3%-a olyan terület, ahol egyáltalán nincs fakitermelés, a többi részén kizsákmányoló pusztítás folyik, emiatt pedig óránként átlagosan több mint öt futballpályányi erdő tűnik el a Kárpátokban.

A Greenpeace sürgős cselekvést vár a döntéshozóktól a Kárpátok erdeinek védelmében. A szervezet azt szeretné elérni, hogy azonnal tiltsák be a felelőtlen fakitermelést a Kárpátok erdeiben, ennek részeként pedig Magyarországon vonják vissza a tavaly augusztusban elfogadott tűzifarendeletet. Emellett uniós finanszírozással meg kell alkotni egy olyan cselekvési tervet, amelynek végrehajtása során létrejön egy országhatároktól független, érintetlen területekből álló hálózat, ahová még utak sem vezetnek, és ahol semmi sem zavarhatja az élővilágot. 

 

A Greenpeace petíciót is indított ezért a célért, amely ezen a linken érhető el: greenpeace.hu/karpatok

 

forrás: Greenpeace Magyarország

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló