2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#zöldfül #napelem #megújuló energiaforrás #rezsicsökkentés

Korábban napelemet telepített? Akkor a kormány átverte

Csarnó Ákos 2023.09.01. 08:46

Tényleg mindent megtesz a kormány a megújuló energiák ellen.

A Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium hivatalos közleménye szerint

az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-jétől nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.

Ez azt jelentette tehát, hogy kizárólag a 2024 után belépők számára változik az elszámolás, akik viszont ezt megelőzően kapcsolódtak a hálózatra, és teljes egészében önerőből telepítették a rendszerüket, nem lesz változás.

 

Ezért érte derült égből villámcsapásként a korábban napelemes rendszereket telepítőket (jellemzően a családokat) Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentése, aki megerősítette, hogy januártól a korábban telepített lakossági napelemeknél is megszűnik az éves szaldó elszámolás lehetősége, ezeket is átteszik havi elszámolásba. Így veszélybe kerültek a megtérülési lehetőség, holott rengetegen pont azért is teleítették a napelemes rendszerüket, alapos számítások után

 

A kormány lépése mérhetetlenül etikátlan azokkal szemben, akik tudatosan a korábban megadott határidő előtt telepítettek napelemet, hogy a kedvezőbb éves elszámolásba essenek. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint ezzel a módosítással egyenesen ellehetetlenül a beruházások megtérülése. Lantos Csaba megtéveszti a közvéleményt, mikor európai uniós kötelezettségre mutogat, hiszen a korábban telepített rendszerek esetén erre semmilyen uniós rendelkezés nem kényszeríti – emelte ki a LMP társelnöke, Schmuk Erzsébet.

 

Szerinte az is elfogadhatatlan, hogy az új elszámolási rendszer kidolgozásába nem vonták be a szakmai szervezeteket, szakértőket, ezért felszólítja a minisztert, hogy még az új szabályozás benyújtása előtt induljon meg a széles körű szakmai és társadalmi egyeztetés a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásáról.

 

indexkép: Getty Images

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló