Megérkezett az idei első hó
Egyes piaci szereplők szerint 15–20 százalékos áremelkedés várható, de vannak, akik 30-50 százalék drágulásra számítanak a vendéglátásban – írja a HVG a portfolio.hu cikke nyomán.
Az áremelkedés fő ok természetesen a járványhelyzet: a bezárásokat kigazdálkodni képes, talpon maradt vendéglátóhelyek ugyanis érdemi tartalékok nélkül voltak kénytelenek nekivágni az új évnek, miközben a január és a február hagyományosan az az időszak, amikor amúgy is gyengébb forgalommal kell beérniük. Korábban ezeket a szűk hónapokat az előző év végi céges rendezvények profitjából tudták kihúzni, azonban ilyenek most a járvány miatt nem voltak.
A HVG cikke megemlíti, hogy hosszú távon azok a helyek sem jártak jól, amelyek elbocsátásokkal próbálták kibekkelni a lezárásokat, mivel most komoly munkaerőhiány van az ágazatban, emiatt pedig nagyon nehéz újra megszervezni a csapatot. Ráadásul már közeleg a teraszos-balatonos időszak, amikor nagyjából 30-40 ezer munkavállaló megy el inkább a szezonális helyekre megy el dolgozni a magas fizetések reményében.
Ugyanakkor nem az ingadozó sűrűségű vendégsereg vagy a munkaerőhiány jelentik a legnagyobb kihívást a vendéglátásra nézve, hanem a felfutó nyersanyag- és energiaköltségek – mutat rá a hvg.hu cikke. Mivel ugyanis az éttermekre rendszerint nem vonatkozik a rezsicsökkentés, így nem ritka, hogy az eddig fizetett áramszámla háromszorosát (van olyan vállalkozás is, ahol a hatszorosát kell kifizetnie az üzemeltetőnek).