2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#költségvetés #megszorítás #karácsony gergely #önkormányzatok

Karácsony: A kormány az önkormányzatokra terheli a megszorításokat, amiket nincs bátorsága végrehajtani

Barna Benedek 2022.06.20. 17:40

A főpolgármester bejelentette, hogy az ellenzék módosító csomagot nyújt be a 2023-as költségvetéshez. Mint mondta, a céljuk az önkormányzatok működőképességének megőrzése.

 

Súlyos megszorításokat jelent az önkormányzatoknak a 2023-as költségvetés tervezete, ezért az Országgyűlés ellenzéki frakciói módosító csomagot nyújtanak be –  közölte a főpolgármester hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten az MTI beszámolója szerint.

 

Karácsony Gergely az ellenzéki frakciók képviselőivel folytatott egyeztetés után azt mondta: a javaslatok célja az önkormányzatok működőképességének megőrzése, az, hogy "talpon tudjanak maradni ebben a nehéz időszakban". Kiemelte, a javaslatok elfogadása a fővárosi önkormányzat számára létkérdés, de minden település számára biztosítana fontos lehetőségeket.

Az önkormányzatok ennek a benyújtott költségvetésnek biztos, hogy a vesztesei lennének, hiszen ránk terheli a kormány azokat a megszorításokat, amelyeket nincs bátorsága végrehajtani"

–  mondta a politikus.

 

Csökkentenék a szolidaritási adót

 

A közös javaslatcsomag részleteit ellenzéki parlamenti képviselők ismertették. Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke elmondta:

azt indítványozzák, hogy a szolidaritási adó mértékét vigyék vissza a 2019-es szintre,

az Budapestnek 10 milliárd forintos kiadást jelentett. A kormány úgy számol, hogy jövőre 218 milliárdot szed be a szolidaritási adóból. Budapestnek az idei 36 milliárd forint helyett jövőre már 56 milliárdot kellene befizetnie –  mondta az ellenzéki politikus, aki szerint ez tarthatatlan állapot. A volt főpolgármester-helyettes megjegyezte: a szolidaritási adó összegét "nyugodtan el lehet venni a Rogán Antal vezette minisztériumtól, és így nem az önkormányzatokat sarcolnák meg".

ellenzek-karacsony-fb-
A főpolgármester egyeztetése az ellenzéki frakciók képviselőivel (Kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Gy. Németh Erzsébet közölte, azzal, hogy az önkormányzatokat kiveszik a "rezsicsökkentett körből", azaz nem egyetemleges szolgáltatásra lesznek jogosultak, jelentősen emelik azt az összeget, amelyet a fővárosnak energiára kell majd költenie. Ezért azt javasolják, hogy a budapesti hulladékégető megtermelt energiáját ne vigyék el, hanem a fővárosi közvilágításra fordítsák.

 

A gépjárműadót az önkormányzatoknak adnák

 

Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt, hogy az Orbán-kormány nem hagy forrást az önkormányzatoknak az útfelújításokra. Ezért

azt javasolják, hogy a gépjárműadót adják vissza az önkormányzatoknak és az üzemanyagok jövedéki adójának 25 százaléka kerüljön hozzájuk.

Továbbá azt is kérik, hogy a kormány biztosítsa az általa megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújításához a jövő évi költségvetésben – tette hozzá..

 

Vajda Zoltán, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke a közösségi közlekedési finanszírozására vonatkozó javaslatukat ismertetve kifejtette: a fővárosban a kormány és az önkormányzat fele-fele arányban finanszírozza a feladatot, a cafetériából lehessen BKK-bérletet adni, a főváros férhessen hozzá az új járművek beszerzéséhez szükséges forrásokhoz, továbbá a BKK-bérletek áfakulcsa 0 százalékos legyen.

 

Karácsony Gergely az ismeretett javaslatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a csomag célja, hogy Budapest a magyar gazdaság motorja tudjon maradni és a többi önkormányzatot is "levegőhöz juttassa" a mostani veszélyhelyzetben.

 

 

(Indexkép forrása: Karácsony Gergely / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló