2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #felmérés #háború #idea intézet

IDEA: A kormánypárti szavazóknak csak 3 százaléka tartja felelősnek Oroszországot az ukrajnai háborúért

Barna Benedek 2022.08.22. 14:41

A magyar választók orosz-ukrán háborúval kapcsolatos véleményeit vizsgálták.

 

A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 3 százaléka érzi felelősnek Oroszországot a háborúért, és mindössze 2 százalékuk látja úgy, hogy elsősorban Oroszország felelős azért, hogy fél év után sem született béke a felek között – derül ki az IDEA Intézet felméréséből, amelynek eredményeit a 24.hu ismertette.

 

A lap megjegyzi, hogy ezzel a kormánypárti szavazók a mi hazánkosoknál is jóval kisebb arányban tekintenek az oroszokra felelősként: a háború kérdésében a Fidesznél jóval radikálisabb hangot megütő, korábban az ukrán nagykövetség épülete előtt is tüntető szélsőjobboldali párt híveinek ugyanis 14 százaléka érzi felelősnek az oroszokat a háborúért, és ugyanilyen arányban gondolják felelősnek őket abban, hogy még nem született béke.

 

 

A legtöbben az ellenzéki összefogás szimpatizánsai közül tartják felelősnek az oroszokat a háborúért (64 százalékuk látja így), és amiért még mindig nem sikerült békét kötni (61 százalék).

A Fidesz és a Mi Hazánk választói elsősorban az Egyesült Államokat gondolják felelősnek a háborúért.

Illetve a felmérés szerint négyszer annyi Fidesz-szimpatizáns gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért (12 százalék), mint ahányan azt mondják, hogy Oroszország (3 százalék).

 

 

Az EU helyzetéről is kérdezték az embereket

 

A különböző pártok hívei közt egyetértés mutatkozik abban, hogy az EU rosszabb helyzetbe került az orosz-ukrán háború következtében. A legnagyobb arányban a Mi Hazánk szavazói (70 százalék) látják úgy, hogy romlott az unió pozíciója, míg a fideszeseknél 65 százalék, az ellenzékieknél pedig 61 százalék válaszolta ezt.

 

De a háborúval kapcsolatos félelmek kapcsán szintén konszenzus van a különböző pártpreferenciákkal rendelkező választók között:

legtöbben a növekvő megélhetési költségeket és az elszabaduló energiaárakat érzik a leginkább aggályosnak.

Emellett az összellenzéki szavazók jelentős része (21 százaléka) gondolja a legkomolyabb fenyegetésnek azt, hogy az oroszok nukleáris fegyvert vetnek be, míg a kormánypárti szavazók 29 százaléka legjobban a gazdaság visszaesésétől és az itthoni munkahelyek elvesztésétől tart.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló