2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#ugytudjuk

Etikai vétség miatt marasztalta el a MÚOSZ a nyugat.hu-t


A szerkesztőség forrásmegjelölés nélkül másodközölte az Ugytudjuk.hu, STYL-gyárral kapcsolatban megjelent írását.

 

A MÚOSZ Etikai Bizottsága etikai vétséget állapított meg a „Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára” című anyagnál, a Nyugat.hu portál közlése nyomán.

 

Az Etikai Bizottság felhívja a szerkesztőségek figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a szerző védelméről szóló etikai szabályokat. Jelen állásfoglalás ellen fellebbezésnek nincs helye - írja állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

 

A múlt héten hétfőn jelent meg írásunk a Styl-gyárral kapcsolatban, “Segélykiáltás a szombathelyi Stlytől: ha nem kapunk gyorsan pénzügyi segítséget, akkor 150 ember fog utcára kerülni” címmel. Cikkünket 12 óra 42 perckor jelentettük meg. A Nyugat.hu a fent említett címmel ugyanezen a napon 16 óra 31 perckor közölte írását a témában. 

 

Az újságírás etikai szabályai ilyenkor arra kötelezik a szerzőt, hogy legalább egy mondattal térjen ki arra, hogy a témáról honnan értesült, mely szerkesztőség terméke volt az eredeti hír. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy a Nyugat.hu saját híreként osztotta meg a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információt, így a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordultunk. 

 

Az esetet a grémium olyan súlyúnak tekintette, hogy jelzésünk nyomán azonnal, tárgyalás mellőzésével hozott elmarasztaló állásfoglalást.

A döntés indoklása kimondja, hogy: az Etikai Bizottság arra a huzamosabb ideje fennálló gyakorlatra hívja fel a figyelmet, amikor a történetet, ötletet alapul véve, más szerkesztőségekben a témát újra feldolgozva, újra körüljárva, lényegében azonos terméket hoznak létre – abban bízva, hogy ilyenkor nem marasztalható el senki plágium vétsége miatt.

 

A plágium valóban nem áll meg, de etikai vétséget követnek el, mert megsértik a Kódex szerző védelméről szóló szabályát.

 

A Bizottság arra is rámutat - olvasható a MÚOSZ weblapján -, hogy az egyes szerkesztőségek méretétől és befolyásától függetlenül bátran használhatók a forrásmegjelölések, hiszen az az anyag értékéből nem vesz el, és nem feltétlenül jelenti az eredeti közlő nemkívánatos népszerűsítését.

A döntés tovább árnyalja, hogy a Nyugat.hu idén tavasszal sajtódíjat vehetett át attól a MÚOSZ-tól, amelyik most döntésében elmarasztalta. 

 

Hogy a továbbiakban segítsük a Nyugat.hu munkáját, alább néhány változat arra vonatkozóan, hogy milyen megfogalmazással is lehet hivatkozást elhelyezni egy írásban:

 

- írja megjelent cikkében az Ugytudjuk.hu
- amint azt az Ugytudjuk.hu kiszúrta.
- értesült az Ugytudjuk.hu.
- erről az Ugytudjuk.hu írt elsőként.
- erősítette meg, a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információkat.
- számolt be róla az Ugytudjuk.hu.
- adta közzé az Ugytudjuk.hu.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló