2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#európai unió #ukrajna #felmérés #közvélemény-kutatás #moldova

Az EU állampolgárainak többsége szeretné, ha gyorsabban vennénk fel új tagokat


Egyes országok már jó régóta várnak a csatlakozásra, és Ukrajna meg Moldova előtt is hosszú még az út.

azonnalipp

Az uniós polgárok többsége (58 százalék) úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak gyorsabban kellene új tagokat fogadnia

– derül ki az Európai Parlament megbízásából készült Eurobarométer-felmérésbőlírja a dpa hírügynökség.

 

A felmérés eredményeit szerdán tették közzé a héten Brüsszelben tartandó európai csúcstalálkozó előtt, amely Ukrajna és Moldova EU-tagjelölti státuszáról szól, miután az Európai Bizottság nemrégiben pozitív véleményt adott.

 

Az EU vezetői ezt a rendkívül szimbolikus döntést az Ukrajnával való szolidaritás gesztusaként tartják számon az orosz invázió közepette. Az EU-csatlakozás azonban politikai szempontból hosszú, és jogi szempontból összetett folyamat.

 

Szlovákia például 1999-ben kapott tagjelölt státuszt, és csak 2004-ben lett EU-tag. Törökország ugyanebben az évben megkapta a tagjelölt státuszt, de még mindig nem tag.

 

Egy másik példa, hogy Észak-Macedónia 17 éve az Európai Unió tagjelöltje, és 2020 júliusában az Európai Bizottság elvileg zöld utat adott a csatlakozási tárgyalásoknak. Csakhogy az EU-tagállam Bulgária a két ország feszültsége, és az észak-macedóniai bolgár kisebbség jogai miatt akadályozza a folyamatot.

pexels-son-tung-tran-6531914
Fotó: pexels.com

Az Eurobarométer felmérése szerint az uniós polgárok többsége úgy gondolja, hogy az ukrajnai háború hamarosan hatással lesz az életére, vagy már most hatással van életszínvonalára.

 

A válaszadók mintegy 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ukrajnai háború miatt életszínvonala már romlott, vagy jövőre tovább fog romlani.

A felmérés ugyanakkor azt is megállapította, hogy az uniós polgárok többsége pozitívan értékelte az Európai Unióhoz való csatlakozást, csaknem kétharmaduk jó dolognak tartotta. 2007 óta most mérték ebben a legmagasabb szintet.

Az áprilisban végzett Eurobarométer felmérésben mintegy 27 ezer embert kérdeztek meg az Unió teljes területéről.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló