2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #bnpi #vadmacska

Vadmacskát rögzített a kamera a környéken - VIDEÓ

Csarnó Ákos 2024.04.12. 16:01

Ritkán találkozni velük.

2024-ben az Év Emlőse a hazánkban 2012-óta fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris silvestris). A kitüntető cím remek lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismertessük ezt a rejtett életmódot folytató ragadozót mindenkivel, felhívjuk a figyelmet az őt veszélyeztető tényezőkre – tájékoztatott a Bükki Nekzeti Park Igazgatósága a közösségi oldalán.

 

 

A természetvédelemben évtizedek óta alkalmazott kameracsapdás felvételek számos esetben engedtek bepillantást a vadmacskák titkos életébe, sok hasznos információt szolgáltattak, melyek szélesítik a fajról rendelkező ismereteink körét, elősegítve védelmét. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett kameracsapda-hálózat az elmúlt pár évben is sok felvételt készített a vadmacskáról. Pár látványosabb videót szeretnénk most megosztani.

Az Igazgatóság jelenleg résztvevője az ún. LECA projektnek, melynek egyik fő feladata a „nagy testvér”, a hiúz (Lynx lynx) előfordulásának dokumentálása működési területükön, elsősorban kameracsapdák segítségével. Élőhelyhasználati hasonlóságaik miatt, okkal remélik, hogy a projekt kapcsán nagyon hasznos „melléktermékként” jelentékeny mennyiségű új adathoz, használható felvételekhez jutunk a vadmacskákkal kapcsolatosan is!

 

Videó: Kleszó András természetvédelmi őr (Kelet-Bükki Tájegység)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló