2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #bükk #bükki nemzeti park #fakitermelés

Letarolják a Bükköt, vágják és viszik a bükkösöket - VIDEÓ

Csarnó Ákos 2024.03.01. 12:31

A kormány részéről tudatos szándék mutatkozik a bükkerdők kivágására

 

Az LMP azt követeli, hogy fejezzék be a Bükkben az évszázados fák kivágását. Az ellenzéki párt ismét határozati javaslatot nyújt be a parlamenthez, amely a bükkerdők és az őshonos fafajú erdők védelmét rögzítené.

 

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: politikusaik Lillafüred mellett személyesen tapasztalták az erdőirtást fokozottan védett természeti területen. A barbár pusztítást azt is jelzi, hogy még a nemzeti park jelzőtábláját is kivágták és a kivágott fatörzsek mellé tették – mondta és bemutatta az erről készült fotót.

 

 

Meg kell állítani a fakivágást és természetpusztítást – jelentette ki az ellenzéki politikus. Azt mondta: a kormány részéről tudatos szándék mutatkozik a bükkerdők kivágására. Mintha attól tartanának, hogy a fákat a klímaváltozás egyébként is kipusztítja, ezért amíg gazdasági értéket képviselnek, meg kell tőlük szabadulni – fogalmazott.

 

 

Az LMP ezzel szemben azt vallja, hogy meg kell védeni a bükkösöket, mert hatalmas környezeti értéket képviselnek, ahogy a más, őshonos fajtájú erdők is. Az ellenzéki párt megtiltaná a gazdasági fakitermelést a védett vagy fokozottan védett bükkerdőkben, ezeket a területeket erdőrezervátumként kezelné – rögzítette.

 

Kanász-Nagy Máté utalt arra az uniós normára, amely szerint a védett erdők 15 százalékát ki kellene vonni a gazdasági fakitermelés alól. Közlése szerint ma Magyarországon kétmillió hektár erdő van, ennek hivatalosan a fele védett. Az uniós norma alapján a védelem 150 ezer hektár érintene, ezzel szemben alig 13 ezer hektár erdőrezervátum van, és ezek is nagyon széttagoltan, 63 helyszínen találhatók – mondta.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló