2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#baleset #pet kupa #vadászat

Egerben ápolják a múltkori vadászbaleset elszenvedőjét, ismert tiszai természetvédő a meglőtt férfi

Csarnó Ákos 2024.02.09. 15:15

Félnünk kell az erdőben? Nem akarunk félni az erdőben!

 

A PET Kupa környezetvédelmi mozgalom egyik jól ismert aktivistáját érte vadászbaleset múlt pénteken. A férfit a combján találták el, több műtéten már túl van, és jelenleg is az egri kórház intenzív osztályán ápolják.

 

Február elején, egy 58 éves debreceni férfi megsebesített egy 40 körüli, a környéken túrázó férfit Bükkzsérc közelében. A mezőkövesdi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást az ügyben, amelynek részleteiről egyelőre nem nyilatkoztak, annyit azonban tudni lehet, hogy a vadász nem volt ittas állapotban, volt engedélye, és a helyi vadásztársaság vadászati naplójába is bejegyezte a tevékenységét.

 

A PET Kupa az alábbi közelményt tette közre az ügyben:

Félnünk kell az erdőben? Nem akarunk félni az erdőben!

 

A napokban egy újabb vadászbaleset híre járta be a hazai sajtót. Most egy túrázót nézett szarvasnak egy vadász, aki az autójából sütötte el a fegyverét, életveszélyesen megsebesítve a férfit. A combcsontját szilánkosra törte a lövedék, több évig tartó műtétsorozat vár rá, de az orvosok szerint képes lesz újra lábra állni. 

 

Ez az ügy különösen érzékenyen érintette a PET Kupa környezetvédelmi mozgalom több ezer fős közösségét, mivel egyik önkéntesünkről, barátunkról van szó, aki a környezettudományok doktora, természetvédelmi szakember, végzett folyómentő, a kiskörei Folyómentő Központ vezetője. Tisztában van a szabályokkal, pontosan tudja, mikor és hol szabad túrázni, sátrazni. Hivatása a természethez köti, ideje kisebb részét nemzeti parkok, védett területek élővilágának felmérésével tölti, nagyobb részét a Tisza és árterének megtisztításával. 

 

Ezért kötelességünknek érezzük, hogy tiltakozásunknak adjunk hangot a felelőtlen vadászat/fegyverhasználat jelentette veszély miatt! Szeretnénk leszögezni, hogy nem a vadászat, mint szabályozott tevékenység ellen emelünk szót, hanem azok ellen, akik a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva, mások testi épségét veszélyeztetik, mert a balesetek hátterében minden esetben emberi mulasztás áll. 

 

A PET Kupa Egyesület önkéntesei 2013 óta rügyfakadás előtt – januártól márciusig – járják a Tisza, Bodrog, Maros ártéri erdejeit, monitoringozzák a területet. Letérnek a kijelölt útról és bemásznak a bokrok alá hulladék után kutatva. Vajon ebben a pillanatban is veszélyben vannak? És mi a helyzet azokkal a családokkal, túracsoportokkal, akik pihenésként, kikapcsolódásként járják az erdőt? 

 

Hisszük, hogy mindenki célja – úgy a vadászoké, mint a természetjáróké –, hogy a vadászbalesetek száma nulla legyen. Ezért tisztelettel arra szólítjuk fel a vadásztársadalmat, hogy körültekintőbben járjanak el tevékenységük végzése közben! Ahogy a jogszabályban szerepel: "Vadászlőfegyverrel és vadászíjjal lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizárólag felismerte, és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. A lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét." (1996. évi LV. tv. 72. § 1. bekezdés)

 

Ennél a balesetnél a fentiek minden bizonnyal nem történtek meg. Kérjük, hogy minden ehhez hasonló esetben a felelőst, felelősöket méltó és arányos büntetéssel sújtsák. Kérjük, hogy az áldozatokat, sérülteket, vagy elhalálozásuk esetén családjukat méltó kártérítés illesse. 

 

Az erdő egy olyan kincs, ami mindannyiunké. A természetjáróké, a vadaké és a vadászoké is. Kérjük, hogy induljon be egy olyan folyamat, melynek a végén mindannyian együtt élvezhetjük az erdőt, a jó levegőt, a természetet. 

indexkép: Getty Images, illusztráció

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló