2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#időjárás #bükk-fennsík #mohos-töbör

Azt hitte, hogy hűvös volt a reggel? -11 fok volt hajnalban a Bükk-fennsíkon!

Csarnó Ákos - Időkép 2024.05.14. 14:24

Amíg Zabarban épp csak 0 fok alá esett, addig a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak.

 

 

Keddre virradóan a Bükk-fennsík igazán zord éjszakának adott otthont – írta az idokep.hu. A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Mohos-töbörben -11 fokig hűlt le a levegő hajnalban, ami 0,4 fokkal alacsonyabb, mint a tavalyi májusi minimum.

 

 

A Vörösmeteor-töbörben sem volt sokkal melegebb: -8,4 fokig zuhant a hőmérséklet. Az egész fennsíkot kiterjedt fagyok jellemezték, és a következő éjszakákon hasonlóan hideg időjárásra lehet számítani.

 

Zabarban is fagypont alá ment hajnalban a hőmérséklet, de ez meg sem közelítette a Bükk-fennsíkon tapasztalt hideget.

 

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, melynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához.

 

A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók, különösen a töbrökben, ahol a hideg levegő összegyűlik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

 

indexkép: batuhan toker, Getty Images/iStockphoto

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló