2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#eger #végvári vigasságok

XXVII. Végvári Vigasságok és Régizene Találkozó az Egri várban  


Nagyszabású rendezvénnyel készülnek.

 

A Dobó István Vármúzeum idén is megrendezi az egri nyár egyik legnagyobb, leginkább várt történelmi fesztiválját! A XXVII. Végvári Vigasságok két napja alatt több, mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között.

 

2023. július 22-23-a között 13 hagyományőrző csapat, 8 régizene együttes, valamint kézművesek, zászlóforgató, kisállat simogató és korabeli játszóház várja a látogatókat.

A rendezvény mindkét napján az „Ellenség hírére, vitézeknek szíve” címmel egy nagyszabású hadibemutató keretében ismerhetik meg a magyar vitézek, a hős egri nők, valamint a török katonák fegyvereit, öltözetüket. A gyerekek pedig egy hatalmas csatajáték keretében lehetnek képzeletbeli részesei a XVI. századi apródok életének. A színpadon több alkalommal vicces jelenetek, színes, a hagyományőrzők által írt és előadott színdarabok szórakoztatják a nézőket, és biztosítanak felhőtlen kikapcsolódást. 

 

Az idei fesztivál kiemelt szereplői a régizene együttesek! A különböző stílusokat képviselő zenészek gondoskodnak napközben a jó hangulatról, és a vár több pontján is muzsikálnak. Szombaton este a Bordó Sárkány nagykoncertje, majd tűzzsonglőr produkció és táncház zárja a napot.

 

A program során több alkalommal is lesz lehetőség megfejteni a Magyar Géniusz Vándorkiállításhoz kapcsolódó, Gárdonyi titkosírásával készült rejtvényt, ehhez természetesen segítséget is nyújtunk. A helyes választ adók egy sorsoláson vesznek részt, ahol belépőjegyeket sorsolunk ki.

 

Idén is a Dobó-bástyába költözik a Várműhely, múzeumpedagógusaink segítségével számos kézműves program nyújt kikapcsolódást az alkotni vágyóknak!

A legkisebbeket a Kalandozó Komédium Történelmi Játéktere, Betyártanya, kisállat simogató, játszó- és bábszínház is várja.

 

Mesterségek utcája is színesíti a Végvári Vigasságok programkínálatát, ahol természetesen minden megfogható, kipróbálható! Így például működés közben láthatnak egy kovácsműhelyt, lehetőség lesz a nemezelés, gyöngyfűzés a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.

 

Hagyományainkhoz híven, szombaton véradásra is várják az önkéntes donorokat.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló