2024. július 20., Illés

Eger ügye

#gárdonyi géza színház

Öt nagyszínpadi bemutatót tervez a következő évadra az egri Gárdonyi Géza Színház

Csarnó Ákos - MTI 2023.06.05. 11:16

 

Blaskó Balázs a sajtótájékoztatón elmondta: a 2023-2024-es évad mottója az "új kezdet" lesz. Ennek jegyében számtalan nehézséggel küszködve, ám értékeiket fel nem adva, a könnyed szórakozásra vágyó nézői igényekhez alkalmazkodva állították össze az új műsortervet. Ebben öt nagyszínpadi, egy stúdiószínpadi és három gyermekeknek szóló darab bemutatója szerepel - tette hozzá.

 

A nagyszínpadon az első premier októberben a Hello, Dolly! "ősváltozata", Thornton Wilder A házasságszerző című komédiája lesz Blaskó Balázs rendezésében. A sort Eisemann Mihály, Baróti Géza és Dalos László operettje, a Bal József rendezésében színpadra kerülő Bástyasétány 77., majd Békeffi István és Stella Adorján Janika című vígjátéka folytatja. Utóbbit Frigyesi András rendezi.

Blaskó Balázs kiemelte: az idei naptári évet egy régi álom megvalósulása zárja Dés László, Geszti Péter és Békési Pál musicalje, A dzsungel könyve bemutatójával, amelyet ugyancsak Bal József rendez. Az évad pedig egy másik különlegességgel, Mozart A varázsfuvola című darabjának jelnyelvi és táncnyelvi feldolgozásával zárul a GG Tánc Eger tolmácsolásában és vezetőjük, Topolánszky Tamás koreográfiájával.

Topolánszky Tamás a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy hagyományaikhoz hűen idén ősszel is megrendezik - ezúttal szeptember 27. és október 1. között - az immár tizenkettedik Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, ahol házigazdaként William Shakespeare és Kulcsár Noémi táncbohózatát mutatják be Ahogy tetszik-újratöltve címmel.

 

Az eseményen elhangzott, hogy a napokban megkezdődött a jövő évadra szóló bérletek árusítása. Újdonság az eddigiekhez képest, hogy a felnőtt bérletes helyeket csak június 30-ig tartják fenn korábbi gazdáiknak, akik a jelzett időpontig 10 százalék kedvezménnyel hosszabbíthatják meg azokra szóló jogosultságukat. Emellett bevezetnek egy 3 előadásra szóló családi és egy 4 darabra szóló általános bérletet is.

 

Az intézmény gazdálkodásáról szólva az igazgató hangsúlyozta: rendkívül bizonytalan pénzügyi háttérrel, 2019 óta forráshiányosan működnek és dolgoznak. Hozzátette: mindezt tetézi, hogy az elmúlt egy évben bő 70 millió forinttal lett magasabb a színház energiaköltsége, aminek ellensúlyozására a város tavasszal 20,5 millió forintot biztosított és további 50 millió forintot ígért, melyet azonban eddig nem kaptak meg.

 

Blaskó Balázs szerint ugyancsak égető problémát jelent számukra a helyi színészházban élő munkatársaik helyzete, akik piaci áron kénytelenek fizetni a rezsit.

Sikerként említette viszont, hogy az országosan egyedülálló Madách 200 megemlékezésük kormányzati támogatással "tovább él" és a következő időszakban határon túli helyszínekre is eljuthat.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló