2024. április 12., Gyula

Eger ügye

#akkumulátor gyár #zöldf #veszélyes üzem #vízpazarlás

Nem jöhetne akkumulátorgyár Egerbe!

Csarnó Ákos 2023.05.22. 08:22

Csak ha az egriek úgy akarják.

 

Csütörtökön ismét összeül a város Közgyűlése, hogy több napirendi pontot is megvitasson. Ezek közül az egyik, a 31. sorszám alatt azzal a kérdéssel foglalkozna, hogy az ország sok településével ellentétben Egerbe ne kerülhessen úgy veszélyes és vízpazarló gyár, hogy arról az egrieket meg ne kérdezték volna.

 

A Komlósi csaba képviselő által jegyzett előterjesztés szerint a klímaválság nem csak a világ minden pontján, de Magyarországon, így Egerben is érezteti hatását. A világ édesvíz készletei csökkennek. Egerben hálásak lehetünk azért, hogy természeti adottságainknak köszönhetően – normális időjárási körülmények alatt – nem kell szenvednünk vízhiánytól. Ugyanakkor erre a vízkincsre, környezetünkre, városunkra, az itt élő lakosokra kötelessége a város vezetésének vigyáznia.

 

Egerben már volt kísérlet veszélyes gyár telepítésére, szerencsére azonban nem valósult meg. Napjainkban egyre több településen tiltakozik a lakosság akkumulátorgyártó cégek, vagy az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó vállalatok telepítése ellen. Kívánatos Eger szempontjából, hogy ne érkezzenek nagy víz, vagy áramigényű gyárak, veszélyes üzemek vagy olyanok, mely a klímaváltozás felgyorsulását segítik elő.​

 

A természeti kincseink megóvása szempontjából különös figyelmet kell fordítanunk termőföldjeinkre. Ezért fontos, hogy olyan beruházások, melyek termőföldjeink csökkenését eredményeznék, nem érkezhetnek városunkba.

 

Mindazonáltal a népfenség elve egy megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen intézmény, ebből fakadóan minden ilyen esetben népszavazáson kell kikérni az egri választópolgárok véleményét.

A képviselőknek el kell fogadniuk a javaslatot, azután léphet életbe a tiltás.

 

Korábban portálunk szavazást indított olvasóink körében arról, hogy miként látják egy akkumulátorgyár Egerbe telepítésének tervét. 

 

A válaszok egyértelműek és döntőek voltak, 64 %-a szerint ide nem kell akkumulátorgyár. Mindösszes 14%-nyi szavazat áll egy esetleges megvalósítás mellett.

 

 

 

indexkép: tscp.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló