2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #minczér gábor #bejelentés

Rezsiválság: több egri intézmény kapujára is lakatot tenne a polgármester

Kovács Dávid 2022.09.02. 12:57

Az elszabaduló energiaárak és a küszöbön álló válság miatt Mirkóczki Ádám és köre lakossági támogatásokkal segítené az egrieket. Ennek azonban ára van: ideiglenesen több városi létesítményt is be kellene zárni.

 

Válságkezelő javaslatcsomagot állított össze az egri városvezetés, amelynek részeként bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester.

 

"Nem tudunk jobb megoldást ennél. A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől" – mondta Mirkóczki Ádám.

 

302006503_626037725544668_6028395891941187181_n
Mirkóczki Ádám a Fenntartható Városok podcast vendégeként (Fotó: Mirkóczki Ádám / Facebook)

 

A polgármester ismertette: a javaslatcsomag egy hetek óta tartó munka eredménye, amely az előző hét végén, az augusztusi rendes közgyűlés után ért finisbe, a főbb javaslati pontokat pedig ezen a héten dolgozták ki.

 

A lakosság terheit mérsékelni kívánjuk, adót nem emelünk, a kedvezményes buszbérlet marad – jelentette ki a sajtótájékoztatón Mirkóczki. A polgármester hangsúlyozta: ez egyelőre csak egy javaslatcsomag, az egyes pontokról az egri közgyűlés dönthet majd. 

 

A Mirkóczki-féle javaslatcsomag értelmében:

 

• 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését;

 

• 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól;

 

• továbbá a fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak sem.

 

A polgármester közlése szerint az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt, illetve több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése mintegy 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig kb. 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak.

 

"Számos vállalkozástól kaptunk olyan információkat, hogy szeretnék lehúzni a rolót, be fogják zárni üzleteiket, vendéglátóegységeiket, és valószínűleg szélnek eresztik a munkavállalóikat. Ettől a lépéstől azonban azt reméljük, hogy nem zárnak be, nem adák vissza a bérleményeiket, és szeretnénk hinni, hogy jónéhány munkahelyet megmentünk ezzel a lépéssel" – mondta Mirkóczki.

 

A polgármester a saját tulajdonú ingatlanban élőknek, illetve a nem önkormányzati tulajdont bérlőknek jelezte: azt tervezik, hogy a települési támogatás kritériumrendszerét átalakítják, hogy a kifejezetten a rezsiválság miatt bajba kerülő valamennyi egri háztartáson segíteni tudjanak. 

"Ám vannak fájdalmasabb lépések is: ezt az összeget csak úgy tudjuk kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztóinkat takaréklángra állítjuk, adott esetben lekapcsoljuk" – mondta a polgármester. Ezután kifejtette, hogy a legnagyobb fogyasztók alatt egész pontosan az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, valamint az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot érti.

Mirkóczki kiemelte: nem magukat az intézményeket szeretnék bezárni, csupán az ingatlanokat, amelyekben működnek. Kifejtette: a céljuk, hogy ezek az épületek "nullás rezsit produkáljanak", és ennek a hat ingatlannak a részleges bezárásával olyan összegek szabaduljanak fel, amelyekkel majd az egrieket tudják segíteni.

 

"Arra a forgatókönyvre készültünk, hogy nem lesz köponti segítség, kontinentális szintű problémamegoldás. Ahogy nemrég egy tévéműsorban is mondtam, nem hiszem, hogy ez a helyzet lokálisan vagy kormányzati szinten kezelhető. Nem a magyar kormányt hibáztatom a háború kitöréséért és az ernergiaárak elszabadulásáért, ők persze érdemben többet tudnak tenni, mint mi, de ez valójában egy európai szintű probléma, amit azon a szinten is kell kezelni" – mondta.

 

Hozzátette: ha a kormány esetleg valamikor bejelentené, hogy a válság miatt segítséget nyújt az önkormányzatoknak, akkor az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város.

De valljuk meg őszintén, nagyon rövid időn belül nemcsak az intézmények, hanem minden magyar háztartás olyan szinten fog szembesülni az energiaválsággal, amit egy-két héttel ezelőtt még el sem tudtunk képzelni

– magyarázta.

 

Minczér Gábor alpolgármester szintén azt hangsúlyozta, hogy a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, hiszen egyelőre semmiféle központi kompenzációról sincs hír. "Ez egy javaslatcsomag, de ha valaki ennél jobb megoldással tud szolgálni, várjuk szeretettel, hogy tegye le elénk az asztalra" – fogalmazott.

 

Mirkóczki Ádám később újságírói kérdésre elmondta: a közvilágítás és díszkivilágítás kérdése még nincs eldöntve, ő maga azonban vonakodik a város elsötétítésétől. "Az első baleset, lábtörés, megbotlás, bűncselekmény rögtön a mi hibánk lenne. Legalábbis erre hivatkoznának. Nem hiszem, hogy annyit spórolnánk a közvilágításon, mint amennyi bosszúsággal járna" – magyarázta.

 

A javaslatcsomagról egy rendkívüli közgyűlésen dönthetnek majd az egri képviselők, várhatóan jövő pénteken.

 

 

Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor pénteki sajtótájékoztatóját itt lehet visszanézni:

 

 

Közzétette: Mirkóczki Ádám – 2022. szeptember 2., péntek
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló