2024. május 23., Dezső

Eger ügye

#uránia mozi #magyar film napja

Magyar Film Napja az Uránia Moziban

Csarnó Ákos 2024.04.24. 12:47

A Madách Színház nagysikerű produkciója a vásznon

 

 

Április 30-án, kedden rendhagyó módon ünnepelnek a Magyar Film Napját az Uránia Mozi és Rendezvényközpontban. A Madách Színház előadásaiból válogatva, Elfogyni az ölelésben - Ady Endre szerelmei kerül a vászonra, mely Nyáry Krisztián forgatókönyve alapján készült, Horgas Ádám rendezésében. A produkcióban Nagy Sándor alakítja a főszereplőt, Adyt, Botos Éva Lédát, Kakasy Dóra Zsukát, Kelemen Hanna pedig Csinszkát.

 

„Célunk, hogy rendszeresen, minél színesebb műsorkínálattal kiszolgáljuk az Uránia Moziba látogatókat. Az elmúlt időszakban több magyar rendezésű filmet, eredeti nyelven hollywoodi szuperprodukciókat, sőt a Petőfi filmként emlegetett Most vagy soha! angol feliratos változatát is levetítettük, illetve a Francia Filmnapok is sikeresen lezajlott.  A Magyar Film Napján különleges programmal készülünk. Az eseményre várjuk mind a filmkedvelő nézőket, mind a színházi világ rajongóit.” – mondta Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője.     

 

2020 tavaszán – a járvány okozta országos lezárás idején – a Madách Színház stúdiószínpadán filmstúdiót rendeztek be, ahol azóta folyamatosan készülnek a színház, a film és a tévé műfaji sajátosságait ötvöző alkotások.

 

 

A film-szín-játék az idősödő Ady életének talán legszeretetéhesebb korszakát idézi meg, melyben a költőóriást legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában ismerhetjük meg közelebbről. 

Az előadásról:

 

Négy ember. Egy 30-as évei közepén járó, önpusztító férfi – megverve zsenitudattal, és megáldva igazi zsenialitással. Egy kora 40-es nagyvilági dáma, akit gyötör szépsége lassú elmúlása. Egy 20-as évei közepén járó, életvidám, frissen elvált fiatalasszony. Egy éretlen kamaszlányból céltudatos felnőtt nővé váló úrikisasszony. A köztük kialakuló szerelmi négyszög önmagában is drámai helyzetet sejtet, de történetük még izgalmasabb, ha tudjuk: valós személyekről van szó. A darab hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta – vagy, ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek pontos idézetek a szereplők eredeti leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből, vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből. Játszódik Párizsban, Monte Carloban, Budapesten, Lutry-ben, Firenzében, Mariagrünben, Kolozsvárott, Csucsán és Érmindszenten 1909-1915 között.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=2ZFqIwDEduI

Jegyek: https://uraniamozi.hu/film/elfogyni-az-olelesben-ady-endre-szerelmei-92

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló