2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#Eger #zöldfül #év fája #platán

Legyen az érsekkerti platán az év fája!

Csarnó Ákos 2024.05.08. 08:04

Egyszer már egy másik egri platán nyert.

 

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult az Ökotárs Alapítvány testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére, melyet Magyarországon 2010 évben hirdettek meg először - emlékeztetett az egri önkormányzat a közleményében. A verseny magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány 2024 évben olyan fák vagy facsoportok nevezését várja, melyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, közterületen áll. A verseny felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére.

 

A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Ezt követően a közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Mindenki csak egy szavazattal élhet. A hazai verseny győztese a következő évben indulhat az Európa Év Fája címért. Ezt a jogot a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az Egri Termálfürdő 275 éves platánfájának.

 

Eger városának számos értékes, védett természeti értéke van, amely érdemes arra, hogy országosan is megismerjék, ezért Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata több szervezet támogatásával idén ismét benevezett a Magyarország Év fája versenyre. Az országban egyedülálló módon az Egerben élők dönthették el, hogy a város mely fával induljon a megmérettetésen.

 

A lakossági szavazáson a legtöbb szavazatot a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben álló platánfa kapta, kiérdemelve ezzel azt a jogot, hogy a további versenyen városunkat képviselje.

 

A szavazáson résztvevő lakosoknak az önkormányzat köszöni a közreműködésüket és várják támogatásukat az országos megmérettetésen is!

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló