2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#bródy sándor könyvtár #janikovszky éva

Janikovszky Éva Emlékkiállítás a Bródy Sándor Könyvtárban

2024.03.08. 16:14

 

 

Bertalan és Barnabás, Velem mindig történik valami, A lemez két oldala, Ha én felnőtt volnék. Valószínűleg mindenkinek ismerősek ezek a könyvcímek és mindegyikről Janikovszky Éva jut eszünkbe.

 

A Bródy Sándor Könyvtár várja a kicsiket és nagyokat egyaránt a Janikovszky Éva Emlékkiállításra, mely 2024. március 4-től március 28-ig látogatható a Központi könyvtár földszinti fogadóterében.

 

A tárlaton kicsik és nagyok is számos érdekességet láthatnak, olvashatnak, melyekből megismerhetik a Kossuth- és József Attila díjas írónő munkásságát. Janikovszky Éva alkotásai, fotói mellett személyes tárgyai, valamint a meséiből ismert népszerű figurák, makettek is kiállításra kerülnek.

 

A Központi könyvtár földszintjén lehet olvasni az írónő életének indulásáról, egyetemi éveiről, majd megismerkedhetünk a Móra (korábban Ifjúsági) Kiadóban indult pályakezdéséről. Írói pályája a kiadója által adott pluszfeladatként indult és az általa kikísérletezett képeskönyvekben teljesedett ki, amelyekért generációk rajonganak.

 

A Bertalan és Barnabás című művéről bábszínházi előadás is készült, melynek tablóját, színházi makettjét valamint kutyafiguráit is megtekinthetjük a tárlaton. Külön vitrinbe kerültek az írónő elismerései, díjai.

 

A földszinti folyosón az idegen nyelven megjelent kötetei között lehet böngészni. Nem is gondolnánk, hogy a „Ha én felnőtt volnék” című kötetét 35 nyelvre fordították és NSZK-ban - 1973-ban - megkapta Az év gyermekkönyve-díjat. Ha a washingtoni Library of Congressben járunk 26 kötetet találunk Janikovszky Évától. A kiállítás anyagát az életművet gondozó Móra Kiadó bocsájtotta a könyvtár rendelkezésére.

 

A kiállítás kapcsán várják iskolai osztályok jelentkezését Janikovszky Éva műveit feldolgozó könyvtári foglalkozásaikra! 

 

indexkép: Janikovszky Éva 1962-ben. Forrás: Fortepan/Hunyady József

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló