2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#mirkóczki ádám #minczér gábor #spisák györgy #domán dániel #választás2024eger #helyi választási bizottság

Helyi Választási Bizottság: Spisák nem plakátolhat többet, Domán javíthat, Mirkóczki nem adhat ki egy újságot

Csarnó Ákos 2024.05.25. 09:48

Felpörgött a kampánymotor.

 

Megtartotta soron következő ülését a Helyi Választási Bizottság pénteken délelőtt, ugyanis beérkeztek az első kifogások, amiket különböző személyek terjesztettek a Bizottság elé, mivel álláspontjaik szerint az azokban foglalt esetek sértik a választási eljárásról szóló törvényben előírtakat. Volt jogellenes plakátozás, jogellenes plakát és olyan időszaki kiadvány is, ami szembe megy a választás esélyegyenlőségének alapelvével.

 

Pál György (DK-MSZP-P-Momentum) és Domán Dániel (MKKP) polgármester-jelöltek két, egymástól független esetet kifogásoltak, az egyik elkövető azonban ugyan az a személy: Eger aljegyzője, Spisák György. Pál a korábban általunk is megírt esetet kifogásolta, amikor az aljegyző Minczér Gábor alpolgármesterrel együtt egy Mirkóczki Ádámot ábrázoló plakátot helyezett ki és kérdésre azt válaszolta, hogy miért ne lehetne neki ezt megtennie? A Bizottság megállapította a jogsértést és eltiltotta a továbbiaktól az aljegyzőt. Bírság kiszabására nem került sor.

 

A Domán-féle beadvány az előbbi páros tevékenységét kifogásolta, ugyanis egy utcára is kinéző kamera rögzítette, ahogy – hasonló ruházatban, mint a „beszólós” videóban szereplők – egy láthatóan Domán plakátot (csak neki fekete színű a plakát anyaga, minden más szerevezeté, amelyik ilyen jellegűt használ, annak fehér) helyeztek arrébb, közösen. Noha a Bizottság a rongálás tényét nem állapíthatta meg (mert ilyen jogköre nincs) ebben az esetben is megállapította a jogsértést és eltiltotta a továbbiaktól az aljegyzőt és az alpolgármestert, bírság kiszabására azonban itt sem került sor.

 

 

Nemcsak Domán Dániel nyújtott be kifogást, hanem egy magánszemély is, éppenséggel az ő plakátjaival kapcsolatban. A kifogás lényege az volt, hogy a plakátokon nem szerepel egyértelműen az impresszum, vagyis az, hogy mi a kiadó neve, székhelye és a kiadásért felelős személy neve. A Bizottság megállapította a jogsértést, a jelöltet eltiltotta a további tevékenységtól, azonban a Bizottsághoz már olyan fotó jutott el, amin látszik, hogy a jelölt már elkezdte utólag a plakátjainak az impresszumot tartalmazó felmatricázását. Bírság nem került kiszabásra.

 

Végül a Bizottság ismét egy Pál György beadványt vizsgált meg. A kifogás egy polgármesteri hivatal által szerkesztett, kiadott kiadványt említ (Egri Magazin két különszáma), aminek felelős kiadója Mirkóczki Ádám polgármester és olyan egyoldalú tájékoztatást tartalmaz, ami alkalmas a választók befolyásolására, ugyanis csak ő illetve az előzőekben már említett alpolgármester szerepel benne interjúalanyként, mi több, a saját jelölőszervezetüket említik meg csak, míg más jelöltek (akár párt, akár független színekben indulva) nem kaptak ebben a kiadványban szereplési lehetőséget. Az önkormányzat így beleavatkozott a választási kampányba, a polgármesternek és a hivatalnak a kiadványt így az internetes felületről el kell távolítania és tartózkodnia kell más jellegű megjelentetéstől is. A jogsértés és eltiltás kimondása mellett bírság kisazbására nem került sor.

 

(A szerző a HVB delegált tagja)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló