2024. május 27., Hella

Eger ügye

#eger #autófényezés

"Fényes jövő" vár a most végzett autófényezőkre

2023.09.04. 08:05

 

Húsz év kihagyás után indult újra Egerben a járműfényező képzés, melyről az egyik kezdeményezőt, Gyenge István autófényező mestert, ügyvezetőt kérdeztük.

 

- Gratulálunk a frissen végzett autófényező szakmunkásoknak! Ők azok, akik két évtized kihagyása után Egerben tanulhatták ezt a szép szakmát, majd sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek. Hogyan valósult meg a képzés? 

 

Köszönjük, a legnagyobb dicséret a szakmunkástanulóknak jár, de a háttér biztosításához meg kell említenem a Bornemissza Gergely Szakképző Iskolát és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarát. Hozzájuk csatlakozott cégünk, a Quality Car Repair Kft. és indítottuk el közösen 2021 őszén a járműfényező duális képzést. 

 

- Mit takar ez a kifejezés?

 

A duális képzés egy olyan középfokú szakképzési forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál megvalósuló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik. Az alapokat a Bornemisszában sajátították el a tanulók, a szakmai elméleti oktatás a  Quality Car Repair Kft. tantermében, míg a gyakorlati képzés a műhelyében zajlott. A diákoknak a tanulmányi idejük alatt ösztöndíjat és pályakezdési támogatást is biztosítanak. Emellett az autófényezői szakma rugalmas és kiszámítható ütemtervet kínál, amely lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megtartsák. Az idővel megszerzett tapasztalat és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy előrelépjenek a ranglétrán és vezető pozíciókat töltsenek be a fényező műhelyekben vagy akár saját, jól jövedelmező vállalkozást indítsanak. 

 - Mit gondol, miért lett sikeres a képzés?


A diákok elmondása alapján a tanteremben található modern számítógépes gépparknak, a műhelyben pedig a professzionális alapanyagoknak, a segítőkész személyzetnek és a modern berendezéseknek köszönhetően biztonságos környezetben dolgozhattak a tanulók és kiváló szakemberekké válhattak.

Az autóipar folyamatosan növekszik, a KSH adatai szerint tavaly már több, mint négymillió személygépkocsi volt hazánkban. A járművek száma egyre csak gyarapszik, nem ritka családonként a 2-3 kocsi, ennek eredményeként a kereslet az autófényezőkre is növekszik. Ez a szakma kiváló karrierlehetőséget kínál a fiatalok számára, akik olyan stabil és jövedelmező foglalkozást keresnek, amely hosszú távon is biztosítja az anyagi biztonságot.

Az autóipar technológiai fejlődése további lehetőségeket nyit az autófényezők előtt. Az új festéktípusok, festékpisztolyok és technikák folyamatos fejlődése lehetővé teszi az autófényezők számára, hogy állandóan keresettek legyenek a munkaerő piacon. 

 

- Hosszú kihagyás után idén vizsgáztak az első végzősök, mennyien jelentkeztek 2022-ben? 


Az újraindította autófényező képzésben részt vevő diákok száma megduplázódott. Nem véletlen, hiszen a sikeres záróvizsgát tett szakemberek ígéretes jövő előtt állnak. Többüket már alkalmazták is, míg egyesek saját vállalkozást indítanak.
A jó szakember nagy kincs, akiket megbecsülnek és jól megfizetnek a munkaadók, ezért érdemes a szakképzésre alapozni. A járműfényezőkre fényes jelen vár!
A járműfényezés nem csupán egy munka, hanem egy igazi mesterség, amelyet a szakma iránti elkötelezettség és a tehetség hajt. A fényezők büszkék lehetnek arra, hogy olyan értéket és minőséget teremtenek, amely megjelenik az utcákon és a közutakon. A végzett szakemberek részt vehetnek a járművek felújításában, de az autóiparban a vadonatúj autók/elemek fényezésére is büszkék lehetnek. A munka iránti szenvedély és az elért eredmények mindig örömforrást jelentenek, és a szakemberek büszkén mutathatják be munkájukat a közösségnek és az ügyfeleknek.

Jelenkorban az autók a mindennapok részei, melyről a gondoskodás és állapotuk megőrzése kulcsfontosságú. Az idő vasfogán kívül, azonban történhetnek váratlan események önhibánkon kívül is, amikor egy balesetben sérül meg az autónk. Hiába duplázódott meg az elmúlt két évtizedben a hazai személygépkocsik száma, nincsenek arányban a növekedéssel a járműfényezők, jóval kevesebben vannak, akikre hatalmas az igény.

 - Ha kedvet kaptak az Egri Ügyek olvasó szülők, hogy gyermekeiknek ezt a szakmát ajánlanák, hol tudnak érdeklődni? 


A Bornemissza Gergely Szakképző Iskolán kívül én is szívesen állok az érdeklődők rendelkezésére személyesen a Faiskola úti műhelyünkben, telefonon, vagy weboldalunkon is találnak információt: https://www.autofenyezeseger.hu/aktualitasok/ 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló