2024. július 20., Illés

Eger ügye

#ódry-ház #belváros #kracker

Egri belváros: egy jó és egy rossz példa

Csarnó Ákos 2024.06.15. 12:08

Hogyan lehetne és mit nem kellene

Két példát szeretnénk bemutatni, hogy az egri belvárost miként lehetne kezelni illetve mit kellene elkerülni.

 

Közösségi kezdeményezés eredményeként a Kracker tér (ahol a Manooka kávézó is megtalálható) megújult a napokban. A kávézó megelégelte, hogy nem történik immár hosszú ideje semmi sem, nem szépül meg az udvar, így aztán ők ragadtak ásót-lapátot és szemrevaló teret alakítottak ki.

 

Előtte

 

"Tavaly döntöttük el, hogy közösségi tervezésben megvalósítjuk a zöldfelület rendezését. A tervezésre Hacsi Tamás tájépítész jelentkezett, ingyen megtervezte a területet" – mondta pénteken a Kracker udvarban Tóthné Varga Dorottya, a Manooka tulajdonosa a heol.hu portálnak. Elmondta, az eredeti terveken még pad és madáritató is szerepelt, de a megvalósításhoz 2 millió forint kellett volna még, így újragondolták a lehetőségeiket. 

Egy egyszerűbb tervre kezdünk el gyűjteni tavaly ősszel, amihez a Manooka és a városgondozás is 100-100 ezer forintot tett hozzá. Összesen 350 ezer forinttal tudtunk gazdálkodni, ebből vásároltunk, a szerszámokat a városgondozástól kaptuk és önkéntesekkel ültetünk – foglalta össze a tulajdonos.

 

Utána

 

Viszont ki ne emlékezne a legendás Ódry-fagyizóra? Vagy azután, abban az épületben működő olasz tésztás étteremre a kockás abroszokkal? A fenti közösségi összefogással ellentétben itt pont egy másik döntés született Domán Dániel frissen megválasztott önkormányzati képviselő szerint, aki a közösségi oldalán foglalta össze a problémát:

2021 márciusában lebontották, az ingatlan magántulajdonosa akkor azt ígérte, hogy olyan családi házat épít majd, ami illeszkedik a környezetbe. Rá egy évre már értékesíteni próbálták a telket, de ez sem sikerült. Annak idején mi javasoltuk helyi védelem alá helyezésre, sőt, több ingatlant is, de a Főépítészi Csoportot semennyire se érdekelte. Valahogy sejthető volt, hogy nem lesz könnyű menet az Ódry-ház sorsa, de nem hittem volna, hogy sikerül a legszánalmasabb dolgot kihozni belőle.

 

Egy kavicsos, drótkerítéses magánparkolót a Senator-háznak.

 

Korábban írtunk az épületről:

 

Az Egri Magazinnak sikerült megtudnia, hogy ki az ingatlan új tulajdonosa, aki bár nem akarta, hogy a neve szerepeljen, elárulta, hogy két éve, amióta megvásárolta az épületet, nem pusztán követi, hogy milyen írások születnek arról, de azzal is tisztában van, hogy az Ódry-ház mit jelent sok egri számára. Épp ezért – tette hozzá – az eredeti elképzelés nem az ingatlan elbontása, hanem annak szakszerű, hozzáértő felújítása volt. Csakhogy erről a statikusok szerint szó sem lehetett, „köszönhetően” annak, hogy az épület alatt követ sem igen lehetett találni, nemhogy strapabíró alapot. Utóbbi hiányában még az is erősen kérdéses volt – vélekedtek a szakemberek –, hogy akár csak egy új tetőt is elbírna a ház.

 

A lényeg, hogy a tervezett felújítás helyett a bontás, majd az azt követő építkezés maradt az egyedüli lehetőség. Mint megtudtuk, nem valamiféle betonszörnyeteg kap majd helyet a Dobó utca 25. szám alatt, hanem egy családi ház, ráadásul egy olyan, amely nem csak a méreteit, de egyéb külső jegyeit tekintve is – festés, díszítés, stb. – illeszkedik majd a környezetéhez. Persze, hogy idáig eljussanak a kivitelezéssel, arra még várni kell: a tulajdonos véleménye szerint idén a tervezéssel és az alapozással készülhetnek el.

 

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló