2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#egerplusz #eger #gárdonyi géza színház

Anyagilag nehéz évad elé néz az egri színház

Barna Benedek 2022.08.23. 14:33

Újratervezésről és takarékossági megoldásokról beszélt Blaskó Balázs igazgató az évadnyitó társulati ülésen.

 

A harminchatodik évad nyitóülését tartotta meg az egri Gárdonyi Géza Színház társulata. A heol.hu beszámolója szerint a társulati ülés egyperces néma csenddel kezdődött, megemlékezve a nyáron 38 éves korában elhunyt Blaskó-Saárossy Zsófia rendezőasszisztensre és dramaturgra. Blaskó Balázs színházigazgatója köszönetet mondott az együttérző sorokért, virágokért, a koszorúkért.

 

A direktor ezt követően arról beszélt, hogy nehéz évad élőtt áll a teátrum. Szavai alapján a kiadásaik emelkedése várható, és bár egyelőre még nem tudják, mekkora rezsiköltségekkel kell számolniuk, úgy gondolják, "szűken szabva is" öt-hatszoros szorzó lesz az esetükben, amely "kigazdálkodhatatlan anyagi következményekkel jár" azámukra.

Ezek hatással lesznek az évadra, a foglalkoztatásra, a stúdióhasználatra, a nagyszínpadi játékrendre. Rákényszerültem, hogy újragondoljam az évadot"

– fogalmazott.

 

Az igazgató kiemelte, hogy az első feladatuk a túlélés. Emiatt olyan produkciókat hozott előrébb, melyek komoly pályázati forrásokkal rendelkeznek. "Ezért a Bástyasétány 77 tervezett november 11-ei bemutatója helyett Gárdonyi Géza Isten rabjai művéből készült musicalt mutatjuk be. Ennek oka, hogy remélem, hogy a zenés darab viszonylag hosszú lejátszhatósága anyagi hozadékkal jár" – részletezte.

 

Mint kiderült, a stúdiószínpadon új bemutató nem lesz december 31-ig. Ami segítséget nyújt, hogy van két Páratlan Páros előadás, melyek készek, ezekkel tudnak bevételre szert tenni ráfordítás nélkül. Készülnek gyerekelőadásokkal is, de – mint Blaskó Balázs elmonta – ezekkel kapcsolatban is sok a kérdőjel, mivel rebesgetik, hogy az oktatási tárca készül az őszi szünet után átállnak online oktatásra. "Erőteljesen lecsökkent nézőszámmal kell számolnunk, de van egy mentőterv, a Szaffit tennénk újra bérletbe. Több önmentő takarékossági megoldásunk van tehát" – tette hozzá a színházigazgató.

 

Blaskó Balázs jó hírként közölte, hogy a bérek garantáltak, az egyéb produkciókra fordítható keret és a rezsikeret viszont kérdéses. "Vártam, hogy Minczér Gábor alpolgármester megjelenik a fenntartónk részéről, hiszen szükségünk volna iránymutatásra. Jó lenne tudni, hogy a kormányzat és a fenntartó önkormányzatok közötti megállapodások mit tehetnek lehetővé" – jegyezte meg.

 

A közönséghez fordulva azt mondta, számítanak a nézőkre, a bérletvásárlókra. "A színházra, a kultúrára, a közös értékek fenntartására van szükség. Jöjjenek, váltság meg, újítsák meg bérleteiket! Ez nekünk az éltető erő. Minél több bérletet vásárolnak, annál több bizalmat fektetnek belénk, a jövőbe" – fogalmazott. Továbbá ígéretet tett arra, hogy folytatják a munkájukat, mindent megtesznek azért, hogy a legmagasabb színvonalon szolgálják ki a nézőket.

 

A költségvetéstől függ az évad alakulása

 

A színház helyzetéről való tájékoztatást követően az igazgató után vázolta az évad rendjét. Először Csehov Sirály című tragikomédiáját mutatják be, Blaskó Balázs rendezésében, október 7-én. Ezt követi Baráth Zoltán rendezésében a Hiszi a piszi kapitány vagy a Szaffi, majd Moravetz Levente állítja színpadra Gárdonyi Géza Isten rabjait. Következik a Janika vígjáték Frigyesi András rendezésben, majd Bal Józsefében a Bástyasétány 77 operett.

 

Kérdéses a Kérem a következőt, dr. Bubó mesejáték bemutatója. Nagyszínpadi táncfantázia, a Szerelem című, majd az Aranyrandevú romantikus retro-komédia zárja a sort. "Minden a költségvetésünk alakulásától függ" – emelte ki Blaskó Balázs.

 

Táncfesztivál és grazi vendégek Egerben

 

Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője öt új tagot köszöntött, majd elmondta, a szezon a XI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivállal indul, melyet szeptember 21-25. között rendeznek meg. 

 

Blaskó Balázs hozzátette: Gárdonyi halálának századik évfordulójára, október 30-ára emlékműsorral készülnek, emellett a tervek szerint a névadójuk neve a teátrum homlokzatán is megjelenik majd. Hozzátette, hazánk rendezi a 2023-as Színházi Olimpiát, melynek lényege, hogy központi költségvetésből a résztvevők egy külföldi és határon túli magyar színházat hívhatnak meg. Mint mondta, felvették a kapcsolatot a Grazi Operával, akik egy táncprodukcióval jönnének. Valamint a kassai Thália Színház előadásában A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot szeretnék vendégül látni.

 

Az üés végén a színházigazgató hivatalosan is megnyitotta az évadot.

 

Három korosztálynak hirdet bérletet a bábszínház

 

A Harlekin Bábszínház még hétfőn tartott évadnyitó ülést. Mint a Heol írja, a társulat az idei évadban öt új bemutatóval várja a közönséget.

 

Elsőként A hatodik pecsét című tantermi nevelési előadást mutatják be szeptember 20-án Varsányi Péter rendezésében. Ezt követi majd október 28-án a Kukorica János vitéz, avagy egy ősbemutató rejtélyei című zenés előadás, melyet Éry-Kovács András állít színre. November 11-én a Fehérlófiát – rendezője Szabó Attila –, február 12-én pedig A háromágú tölgyfa tündérét mutatják be Kovács Géza rendezésében. Az évad utolsó bemutatója április 16-án A padlás lesz, bábszínpadon elsőként kel életre a népszerű musical, Szűcs Réka rendezésében.

 

A bábszínház az idei évadban három korosztálynak hirdet bérletet, a legkisebb óvodásoktól az általános iskolák felső tagozatáig. Ezek mellett a középiskolásoknak és a felnőtt korosztálynak is kínálnak előadásokat.

 

 

(Indexkép forrása: Gárdonyi Géza Színház / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló