2024. április 13., Ida

Eger ügye

#Eger #városháza #gazdaság #fejlődés

Eger a képzettek városa, de gazdaságilag nem tudott fejlődni semmit 2014 óta

Csarnó Ákos 2024.01.18. 11:41

Elkészült a legújabb magyarországi településindex

 

Az Egyensúly Intézet településindexében Székesfehérvár (71,4 indexpont) lett az első helyezett a megyeszékhelyek között, 12 indexponttal előzve meg a második helyezett Győrt (59,4 indexpont). A „folyók városát” szorosan követi a harmadik helyezett Eger (58,3 indexpont), amely mindössze 1,1 indexponttal maradt le a második helyről – összegzett a tanulmány.

 

A megyei jogú városok között harmadik helyezett Eger

 

A megyeszékhelyek kategóriájában a harmadik helyet megszerző Eger bizonyult a „legképzettebb” településnek: itt a legmagasabb az ezer főre jutó gimnáziumi tanulók száma (83 gimnazista), továbbá – Szeged után – Egerben a második legmagasabb a diplomások aránya (27 százalék). Mindezek mellett az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem és az SZJA-t fizetők tekintetében is kiemelkedő a helyzete. Az egy főre vetített költségvetési bevételek ugyanakkor alig változtak 2014 óta, ráadásul ezek az élvonalon belül itt a legalacsonyabbak (353 ezer forint). Fontos rámutatni, hogy a Heves megyei város jó pozícióból indult, ám visszafogott fejlődést produkált a vizsgált időszakban: csupán 7,7 indexpontot tudott gyűjteni, ami egyúttal a 15. legrosszabb eredmény ebben a kategóriában – a tanulmány szerint.

 

Nyilvános adatokat használtak a tanulmány elkészítéséhez, a Központi Statisztikai Hivataltól, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből, valamint a GeoX Kft.-től.

 

"Minden évben ki fogják adni a településindexet, hogy ne csak a fejlettségi alaphelyzet, hanem a fejlődés üteme is látható legyen" - közölte az Intézet. Az Egyensúly Intézet tisztázta, hogy nem szeretnének politikai sorrendharcot, rengeteg oka lehet egy település sikerességének, vagy épp sikertelenségének, miközben egy polgármester megítélése nem csak az adatokon múlik.

A felmérés alapja több mint kétezer indikátorból kiválasztott 53, mint pl.:

 

a lakások átlagos négyzetméterára,

az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem,

az egy főre eső iparűzési adó mértéke,

a helyi önkormányzatok összes költségvetési bevétele egy főre,

a belföldi oda- és elvándorlás különbsége ezer lakosra,

a diplomások interpolált aránya,

a gimnáziumi tanulók száma a nappali oktatásban ezer főre,

a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások aránya,

a bűncselekmények száma ezer főre.

A települések 0–100 közötti pontszámot kaptak a változókhoz, egyes indikátorok fontossága között különbséget tettek, így súlyoztak. A kutatásban öt kategóriát állítottak fel: fővárosi kerületek, megyeszékhelyek, városok, kisvárosok, valamint községek.

 

indexkép:  S.AnitaPhoto & CusitoDrone Facebook

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló