2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#eszterházy károly katolikus egyetem #ekke

Csillagászati Héttel várnak mindenki Berekfürdőn az EKKE Csillagvizsgálójának aktív részvételével


Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontja a hagyományokhoz híven idén augusztusban ismét ellátogat a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőre. A Csillagászati Hét programjai augusztus 7-től 13-ig várják az érdeklődőket, melyek ismeretekkel teli kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek- és nagyoknak egyaránt. Az egész héten át tartó programsorozattal a szervezők elsődleges célja a természettudományok népszerűsítése.

 

Napközben a strandolók saját maguk által elvégezhető fizikai, kémiai és elektronikai kísérletekben vehetnek részt, a délutáni foglalkozások pedig változatos eszköz repertoárral várják az oda érkezőket. A fürdőzők többek közt megismerkedhetnek elektromágneses rakétakilövővel, napelemes kisautókkal, kipróbálhatják a légágyút és megoldást kaphatnak a Bermuda-háromszög rejtélyére. A számos "csináld magad" foglalkozás rengeteg interaktív tanulási élményt kínál. Az érdeklődők készíthetnek pezsgőtablettát, napórát és részt vehetnek csillagászati memóriajátékban, valamint modellezhetik a Hold fázisait.

 

Az esti programokon a látogatók látványos kísérleti bemutatókkal találkozhatnak. Lesz előadás folyékony nitrogénnel, illetve megtudhatják hogyan is kell gyufát készíteni. Érdekes csillagászati tudományos előadásokat hallgathatnak meg a meteoritokról, a betlehemi csillagról és az Univerzum történetéről.

 

A rendezvénytéren esténként szabadszemes és távcsöves csillagászati megfigyelésre invitálják az érdeklődőket, ahol az égbolt csillagképeivel "találkozhatnak" (felhőtlen idő esetén).

Az ismeretterjesztő foglalkozások és a tudományos előadások mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kiváló borainak kóstolása közben arra is fény derül, hogy mit tart a modern orvostudomány ma a borról, továbbá néhány hasznos tanáccsal is szolgálnak a minőségi borfogyasztással kapcsolatban.

 

A hétvége utolsó két napján, augusztus 12 és 13-án a színpadi bemutatóké lesz a főszerep. Robbannak hordók és palackok, a strandolók szemtanúi lehetnek palackrakéta repülésnek, szemkápráztató izgalmas kísérletek történnek találkozhatnak -196 fokos folyékony nitrogén előadásában.

 

A programok ingyenesek, melyekre nagy szeretettel várnak mindenkit!

 

Bővebb információkért látogassanak el az alábbi címekre:

 

www.egricsillagvizsgalo.hu, illetve érdeklődni az info@egricsillagvizsgalo.hu elektronikus címen lehetséges.

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló