2024. május 27., Hella

Eger ügye

#egri vár #ostrom #várjáték

A 2023. augusztus 12-13-ra tervezett Ostrom 1552 emlékcsata elmarad!

Csarnó Ákos 2023.06.30. 12:06

A szervezők szerint Mirkóczki Ádám polgármester késlekedése az ok.

 

Sajnos hetek óta hiába vártuk, hogy Eger polgármestere aláírja az Ostrom támogatási szerződését. E halogatás miatt mostanra végleg kicsúsztunk az időből. Így a rendezvény megvalósítására immár technikailag sincs lehetőség, hiába volt minden előkészítve – áll a szervezők közleményének elején.

 

Csillag Tamás egyben köszönetet mondott „az illetékes önkormányzati bizottság tagjainak, akik egyhangúlag támogatták a programot. Továbbá a városi közgyűlés 14(!) képviselőjének, akik pártállásra tekintet nélkül bizalmat szavaztak. Ritka az ilyen széleskörű összefogás! Ők jól látták, hogy Eger számára milyen fontos az esemény - kulturális és turisztikai szempontból egyaránt -, ezért felelős szakmai döntést hoztak.

 

1552 várvédő hőseinek semmi sem állíthat méltóbb emléket, mint egy színvonalas előadás keretében felidézi a hajdani ostrom hangulatát. Gyerekek és felnőttek számára is feledhetetlen élmény! De ezt nem csak mi gondoljuk így... Tanú erre az a több tízezer ember, akik 2002-óta számos alkalommal láthatták az előadásainkat az egri várban. Az Ostrom ugyanis a város egyik legnépszerűbb nyári eseményévé vált, évente 8-12.000 látogatóval.

 

Ennek ellenére - hiába szavazták meg rá a támogatást a képviselők - idén mégis elmarad. Végtelenül szomorú, hogy ezt a méltatlan helyzetet pont Eger város polgármesterének köszönhetjük – emelte ki a szervező.

 

A közleményben a szervezők megemlítik, hogy a rendezvény ügyében tartott ülésen tartózkodott a szavazáson Mirkóczki Ádám, Minczér Gábor, Farkas Attila.

 

 

 

A polgármester sajtóközleményben magyarázkodik:

Sajnálom, hogy az Ostrom 1552 Emlékcsata az idei évben nem kerül megrendezésre a várban, de a város vezetése napi küzdelmet folytat Eger fenntartható működtetéséért, a költségvetés egyensúlyban tartásáért, hiszen a költségvetés jelenleg 2 milliárd forint hiánnyal küzd. A Közgyűlés tagjainak többsége immáron egy éve sportot űz abból, hogy végrehajthatatlan döntéseket hoz. A végrehajthatatlanság oka a tényleges anyagi fedezet hiánya.

 

Csillag Tamásnak, aki a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság tagja, pontosan tudnia kell, hogy milyen nehéz anyagi helyzetben van a város. Így azzal is tisztában van, hogy a rendezvényre az általa igényelt 23 millió forint tényleges fedezet hiányában nem biztosítható. Egy polgármester nem szimpátia alapján köt szerződést és vállal kötelezettséget, hanem a jogi és gazdasági szempontok jogszabályok szerinti felelősségteljes figyelembevételével. Felelőtlen és jogszerűtlen lett volna, ha a szerződést fedezet hiányában megkötöm és ezáltal mind az önkormányzatot, mind a rendezvény szervezőit lehetetlen helyzetbe hozom. Az Egri Vár és annak programjai mindannyiunk szívügye.

 

Éppen ezért a legutóbbi testületi ülésen született döntés értelmében 10 millió forinttal támogattuk a már minősített fesztiválként számon tartott júliusi XXVII. Végvári Vigasságokat, így a vár nem marad program nélkül nyáron sem.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló